Gijzeling in Apple Store na vijf uur voorbij, zo verliep de avond

Gepubliceerd op 23 februari 2022 om 06:38

De gijzeling in de Apple Store in Amsterdam dinsdagavond is na uren voorbij. Het lukte de gegijzelde om de Apple Store uit te rennen bij het ophalen van een pakketje voor de deur. De gijzelnemer is opgenomen in het ziekenhuis, meldde de politie maandagavond laat.

Beeld: Jerfi Pompier / KennemerMedia

Eerder op de avond rende de gijzelnemer de gegijzelde achterna, waarop hij hard werd aangereden door een politieauto. Hierna lag hij bewegingsloos op straat, waar hij werd onderzocht op explosieven. De politie hield hem ondertussen met meerdere wapens onder schot.

"Inmiddels weten we dat de verdachte geen explosieven op zijn lichaam had. Medisch personeel ontfermt zich nu over hem", liet de politie daarna weten. Een verslaggever van Het Parool zag hoe de man per ambulance werd weggevoerd.

De gegijzelde is in veiligheid gebracht, meldt de politie. Ook over zijn toestand is nog niets gemeld.

Aan het einde van de middag kreeg de politie een melding van een overval in de winkel aan het Leidseplein. Op video's van omstanders was te zien hoe de man met een vuurwapen in de winkel liep, terwijl hij een andere man onder schot hield.

Zo verliep de gijzeling in de Apple Store op het Leidseplein

17.30 uur: Een man met een wapen komt de Apple Store binnenlopen. Hij draagt camouflagekleding en heeft een wapen bij zich. Bij binnenkomst neemt hij direct iemand in gijzeling: een 44-jarige Brit. Hij is een klant in de winkel. De man blijft de Brit onder schot houden.

17.40 uur: De politie komt ter plaatse. Bij aankomst opent de man direct het vuur op de agenten met een automatisch wapen. Volgens de politie is er zeker vier keer geschoten. Naast dit automatische wapen heeft de man ook een handvuurwapen bij zich. Hij zou mogelijk een bomvest dragen.

18.00 uur: Bezoekers van debatcentrum De Balie krijgen van politie te horen dat ze het pand niet mogen verlaten. Er zou sprake zijn van schietgevaar. Het Leidseplein wordt afgezet. Omwonenden en bezoekers van horeca rondom het Leidseplein moeten binnen blijven.

18.50 uur: De politie bevestigt dat er iemand met een vuurwapen in de Apple Store is. Er is veel politie op de been: leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) blijven arriveren, in gepantserde auto's. Ook de marechaussee is aanwezig. Het is op dat moment onduidelijk hoeveel mensen zich nog in het pand bevinden.

19.10 uur: Er wordt een groot gebied rondom het Leidseplein afgezet. De binnenstad is afgegrendeld voor al het verkeer en een afslag op de A10 is in beide richtingen afgesloten.

20.00 uur: Medewerkers en klanten zouden zich schuil houden in een afgesloten ruimte boven in de winkel. De gijzelnemer houdt de gegijzelde al uren onder schot. Hij loopt door de winkel met een arm om de nek van de gegijzelde. Op sociale media zijn ook beelden van de twee die tegenover elkaar zitten. De gijzelaar heeft een handvuurwapen in de hand, het automatische geweer ligt naast de gegijzelde. Hij lijkt geboeid met zijn handen op de rug.

20.30 uur: Zeventig mensen worden uit het pand bevrijd en in veiligheid gebracht. De politie laat weten terughoudend te zijn met informatie om "de inzet daar niet te verstoren". Vervolgens is het een tijd stil. Er lijkt urenlang nauwelijks iets te gebeuren.

22.30 uur: De gijzelnemer vraagt om water. Dat wordt toegezegd door de politie, die een robot stuurt om het water te brengen.

23.00 uur: Er worden nog meer mensen uit het pand gered. Vier mensen hebben zich tijdens de gijzeling schuilgehouden in een kast op de begane grond.

00.30 uur: De driehoek van burgemeester, officier van justitie en politie maakt op een persconferentie bekend dat de gijzelnemer een 27-jarige Amsterdammer is. Hij eiste voor 200 miljoen euro aan cryptovaluta. De man heeft een strafblad in verband met de Wet wapens en munitie.

Dag later: Een dag na de gijzeling in Amsterdam word bekend dat de gijzelnemer overleden is. Dat heeft advocaat Jan Kees van den Brink laten weten, naar eigen zeggen op verzoek van de moeder van de gijzelnemer. Het Openbaar Ministerie bevestigt het overlijden.