Nationale actiedag giro 555 voor Oekraïne vanmorgen vroeg begonnen

Gepubliceerd op 7 maart 2022 om 11:09

Nederland komt maandag in actie om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De hele dag wordt een inzamelingsactie gehouden op radio en televisie. De afgelopen dagen is er al 21,4 miljoen euro gedoneerd aan Giro 555.

Beeld: Giro 555

Om 6.00 uur gaven radio-dj's Sander Lantinga en Gerard Ekdom het startsein van Radio555. Tien landelijke radiozenders maken in totaal vijftien uur radio samen. De speciale uitzending is nog tot 21.00 uur tegelijkertijd op alle stations te horen. Luisteraars kunnen tegen betaling een plaat aanvragen of direct geld geven aan Giro 555.

Radio555 wordt gemaakt vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. Onder andere Ruud de Wild (NPO Radio 2), Rob Stenders (Radio Veronica), Annemieke Schollaardt (NPO Radio 2), Barry Paf (100% NL), Marieke Elsinga (Qmusic) en Coen Swijnenberg (Radio 538) zullen de komende uren nog te horen zijn.

Om 20.30 uur is het tijd voor de grote inzamelingsactie op televisie, die tot 23.00 uur tegelijkertijd wordt uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS 6. Samen in actie voor Oekraïne wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps. Ook Jeroen Pauw en Eva Jinek doen mee, zij ontvangen gasten in de studio en schakelen met correspondenten.

Tijdens de show kunnen mensen inbellen om geld te doneren. In het zogenoemde belpanel schuiven verschillende BN'ers aan die de telefoon opnemen. Verder er ook diverse acties onder de aandacht gebracht, waaronder de actie #hArtforUkraine van culturele instellingen. Zij zullen het eindbedrag bekendmaken.

In Oekraïne dreigt een humanitaire ramp door de inval van het Russische leger. Met het ingezamelde geld moeten Oekraïners noodhulp krijgen. Volgens de hulporganisaties die samenwerken bij Giro 555 is er onder meer behoefte aan onderdak, medische zorg en schoon drinkwater.