Nederland staat lager dan ooit op de ranglijst van persvrijheid, die wordt opgesteld door Reporters Sans Frontières (RSF). Volgens RSF neemt de agressie tegen journalisten in ons land toe, ondanks dat er relatief gunstige omstandigheden voor persvrijheid zijn.
Beeld: NL nieuws, pers op het Binnenhof
Nederland is binnen een jaar maar liefst 22 plekken gedaald op de jaarlijkse index, van de zesde plek in 2021 naar de 28stee plaats nu. Volgens de Nederlandse organisatie Free Press United (FPU) is dit ongekend in de geschiedenis van de wereldranglijst van persvrijheid. "Nederland heeft sinds 2002 altijd in de top 10 gestaan."
FPU wijst erop dat afgelopen jaar meerdere incidenten zijn gebeurd waaruit de agressie tegen journalisten blijkt. Bij omstreden 'coronakerkdiensten' op Urk en in Krimpen aan den IJssel werden verschillende verslaggevers fysiek aangevallen. In Lunteren werd een persfotograaf met auto en al in een greppel gekieperd door een boze man met een shovel.
Een Groningse journalist kreeg een brandbom door zijn brievenbus. De NOS verwijderde logo's van satellietwagens en busjes om medewerkers op locatie te beschermen tegen vijandelijkheden. Bovendien werden in twee dagen tijd in totaal drie journalisten opgepakt door de politie toen zij verslag deden van demonstraties.
Het absolute dieptepunt was echter de aanslag op Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever werd op 6 juli in Amsterdam op straat neergeschoten toen hij van de studio van RTL Boulevard onderweg was naar zijn auto. De journalist vocht ruim een week voor zijn leven, maar bezweek uiteindelijk aan zijn zware verwondingen.