Premier Rutte houdt Rusland verantwoordelijk, Bruins Slot: ’Dood Navalny bewijst dat Poetin afschuwelijk is’

Gepubliceerd op 16 februari 2024 om 14:20

Internationaal wordt met afschuw en verslagenheid gereageerd op de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) sprak vrijdag van ''vreselijk nieuws” en zei Rusland verantwoordelijk te houden voor diens overlijden.

Beeld: NL nieuws - Tekst: Politieke redactie

''Navalny vocht voor democratische waarden en tegen corruptie”, schrijft de demissionair minister-president op X. „Zijn strijd heeft hij met de dood moeten bekopen terwijl hij onder de meest zware en onmenselijke omstandigheden werd vastgehouden.”

Soortgelijke woorden klonken uit de mond van voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. ''De Europese Unie houdt het Russische regime verantwoordelijk voor zijn tragische dood”, schrijft hij op X. ''Aleksej Navalny vocht voor vrijheid en democratie. Voor zijn idealen bracht hij het ultieme offer.”

Bruins Slot noemt het ’heel ernstig’ dat de bekendste Poetin-criticus is gestorven. „Hij heeft gevochten voor een echte democratie in Rusland. Zijn dood is wéér een bewijs dat het regime van Poetin afschuwelijk is.”

Volgens de minister was Navalny een van de weinigen in Rusland die het tegen Poetin durfde op te nemen. „De internationale gemeenschap heeft zich keer op keer uitgesproken tegen de gevangenisstraf voor Navalny”, zegt Bruins Slot. „Ook is om duidelijkheid gevraagd over zijn gezondheidssituatie. Maar het wrange feit is nu dat hij is overleden.”

Politiek leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA ziet de hand van de Russische president Vladimir Poetin in de dood van Navalny. In een bericht op X stelt hij dat ’het totalitaire regime’ van Poetin ’weer een slachtoffer’ heeft gemaakt.

"Verschrikkelijk", zegt ook PVV-leider Geert Wilders. Navalny is volgens hem gestorven "in een barbaarse strafkolonie van een barbaars regime".

Buitenlandwoordvoerder Jan Paternotte (D66) zegt dat Navalny is "doodgemarteld" door het regime van Poetin. "En daarmee is de laatste luide stem tegen Poetin definitief het zwijgen opgelegd. Het is onvoorstelbaar dat er nog steeds westerse journalisten zijn die de dictatuur van Poetin verdedigen."

"Dit is wat een autocratisch regime is en doet: critici (mond)dood maken", zegt CDA-leider Henri Bontenbal. "Verschrikkelijk. Dit is wat er op het spel staat, ook in Europa door de oorlog in Oekraïne: de kernwaarden van democratie, vrijheid, rechtsstaat."