Tweede Kamerlid Omtzigt stapt uit CDA

Gepubliceerd op 12 juni 2021 om 15:25

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zegt zijn lidmaatschap van het CDA op. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt in een brief die hij op Twitter heeft gezet. Hij gaat als onafhankelijk Kamerlid verder, maar zit voorlopig nog ziek thuis.

Donderdag lekte een notitie van Omtzigt uit, waarin hij felle kritiek uitte op de manier waarop de partij met hem omgegaan is. Hoe dat uitlekken is gebeurd, is voor hem onbekend. "Dit stuk had intern moeten blijven om juist daar een inhoudelijke discussie te kunnen voeren en noodzakelijke vragen te stellen."

Volgens Omtzigt is het daardoor voor hem nog moeilijker geworden om binnen het CDA te blijven functioneren. "Daarom heb ik zojuist met pijn in mijn hart partijvoorzitter Marnix van Rij laten weten dat ik mijn CDA-lidmaatschap opzeg."

Omtzigt deed dit jaar een gooi naar het lijsttrekkerschap van het CDA, maar legde het af tegen Hugo de Jonge. Toen die zich later terugtrok, koos de partij niet voor Omtzigt, maar voor Wopke Hoekstra als nummer 1. De verkiezingen verliepen slecht voor de christendemocraten.

In zijn uitgelekte notitie schrijft Omtzigt dat hij zich regelmatig niet veilig voelde in het CDA, en dat partijleden hem in appgroepen uitscholden voor psychopaat en teringhond. Ook zou de partij een groot sponsorbedrag hebben aangenomen zonder dat te registreren.

"Het is mijn intentie om terug te keren als onafhankelijk Kamerlid, juist omdat veel mensen mij dat vertrouwen hebben gegeven", zegt Omtzigt nu op Twitter.


«   »