Hoge Raad houdt veroordeling Wilders wegens groepsbelediging in stand

Gepubliceerd op 6 juli 2021 om 12:52

De Hoge Raad heeft de veroordeling van Geert Wilders dinsdag in stand gehouden en daarmee is deze definitief. De PVV-voorman werd in september vorig jaar schuldig bevonden aan groepsbelediging vanwege zijn uitspraken over "minder Marokkanen", maar kreeg hiervoor geen straf opgelegd.

Foto: NL nieuws, archieffoto 

Met het oordeel van de Hoge Raad komt er een einde aan de strafzaak die vele jaren in beslag heeft genomen. Wilders heeft altijd volgehouden dat de reden om hem te vervolgen een politieke was, maar hier is nooit voldoende bewijs voor gevonden.

Wilders werd vervolgd op verdenking van groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie naar aanleiding van uitspraken die de politicus deed in 2014.

Op 12 maart 2014 stelde Wilders zich te willen inzetten voor mensen die minder Marokkanen in Den Haag willen. Na de verkiezingsoverwinning op 19 maart herhaalde Wilders zijn uitspraak in een zaal vol met PVV-aanhangers. Hij vroeg: "Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?", waarna het publiek "minder, minder" scandeerde. Wilders reageerde met: "Dan gaan we dat regelen."

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was er sprake van groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Het OM eiste daarom een boete van 5.000 euro.

Voor de uitspraken op 12 maart is Wilders in zijn geheel vrijgesproken. Met betrekking tot de uitspraken op 19 maart is er volgens het hof dus alleen sprake van groepsbelediging. Een boete is nooit opgelegd.


«   »