Nederlands elftal plaats zich voor Nations League finale in eigen land

Gepubliceerd op 25 september 2022 om 22:37

Het Nederlands elftal heeft zich zondag geplaatst voor de finaleronde van de Nations League. In de laatste wedstrijd voor het WK in Qatar won de ploeg van bondscoach Louis van Gaal in Amsterdam tegen de verhouding in met 1-0 van België, waarmee de groepswinst werd veiliggesteld.

Beeld: Menno

Zonder de geblesseerde sleutelspelers Frenkie de Jong en Memphis Depay maakte Oranje lange tijd een povere indruk in de Johan Cruijff ArenA en was België de betere partij. Enkele aardige schietkansen waren echter niet aan de 'Rode Duivels' besteed.

Na de onderbreking was doelman Remko Pasveer de reddende engel voor Nederland met een fraaie redding op een inzet van Amadou Onana. Oranje kon daar lang niets tegenover stellen, totdat Virgil van Dijk in de 73e minuut uit een hoekschop binnenkopte. Het bleek het winnende doelpunt in Amsterdam, waar de Belg Dodi Lukebakio in de slotseconde met een omhaal nog de paal trof.

Door de tweede zege op België gaat Oranje als groepswinnaar naar de finaleronde van de Nations League, die van 14 tot en met 18 juni 2023 wordt gehouden. Nederland mag die finalewedstrijden, waarvoor ook Kroatië zich heeft geplaatst, organiseren. Oranje verspeelde in deze Nations League-campagne tot dusver alleen punten tegen Polen (2-2).

Voor Nederland was de Nations League-wedstrijd tegen België de laatste interland voor het WK, dat over een kleine twee maanden van start gaat in Qatar. Op 13 november lopen de internationale competities af en acht dagen later begint het mondiale eindtoernooi voor Nederland met een groepswedstrijd tegen Senegal.

Het WK in Qatar wordt de laatste klus van Van Gaal. Met de winst op België evenaarde de 71-jarige Amsterdammer het record van meeste zeges voor een bondscoach van het Nederlands elftal. Net als Dick Advocaat staat hij nu op 37 overwinningen. Van Gaal had daar 58 interlands voor nodig, Advocaat vier meer.