WK Voetbal: Wedstrijdverslag Nederland - Ecuador

Gepubliceerd op 25 november 2022 om 18:56

Het Nederlands elftal heeft op het WK ondanks een sterke start - met een prachtgoal van Cody Gakpo - teleurstellend met 1-1 gelijkgespeeld tegen Ecuador in het Khalifa International Stadium in Doha. Daarmee komen beide teams op vier punten uit twee duels in groep A.

Beeld: NL nieuws - Het huis van Oranje vanavond

Het was een bijzondere goal tegen de doorgaans zo hechte defensie van Ecuador, dat de laatste zeven interlands de nul had gehouden. Oranje zette in het eerste kwartier de toon. Daarna ging het tempo omlaag en werd het van Oranjekant schuiven in een laag tempo. Nederland leek te twijfelen en dat voelde Ecuador.

Vanaf halverwege de tweede helft kwam Ecuador beter in de wedstrijd en kwamen er ook mogelijkheden. Jurriën Timber, Virgil van Dijk en Nathan Aké hadden hun zaakjes verdedigend goed voor elkaar en Andries Noppert toonde zich opnieuw een betrouwbare doelman.

In balbezit werd Oranje echter steeds slordiger en met name Teun Koopmeiners was allesbehalve een rustpunt. Op slag van rust kreeg Nederland een flinke waarschuwing. Na een corner van Ecuador vond Pervis Estupiñán het net, maar de goal werd afgekeurd omdat Jackson Porozo in buitenspelpositie het zicht van Noppert had belemmerd.

De goal van Gakpo bleek de enige doelpoging in een uiteindelijk matige eerste helft van Oranje. Met Memphis Depay, zoals gepland na rust in de ploeg, als vervanger van Bergwijn, hoopte Van Gaal de neergang te keren. Ecuador trok de wedstrijd echter naar zich toe in het tweede bedrijf.

Bij winst was Oranje zeker van plaatsing voor de achtste finales, maar zover is het nog niet. Voor de Ecuadoraanse held Valencia eindigde de wedstrijd op een brancard. De spits van Fenerbahçe, die tegen Qatar ook al geblesseerd uitviel, ging geblesseerd van het veld.


«   »