Oranje door winst op gastland Qatar naar de achtste finales WK

Gepubliceerd op 29 november 2022 om 17:53

Zonder problemen heeft Oranje ten koste van het zwakke gastland Qatar als winnaar van Groep A de achtste finales van het WK bereikt. Ondanks de 2-0 zege was het voetballend opnieuw niet overtuigend en het Nederlands elftal zal een paar tandjes bij moeten schakelen voor de knock-outfase van het toernooi als de tegenstand serieuzer wordt.

Beeld: NL nieuws

Op basis van wat Oranje, dat op het WK even flets speelt als de tenues zijn, tot nu heeft laten zien is het een raadsel waarom bondscoach Louis van Gaal te pas en te onpas roept, dat het Nederlands elftal in Qatar wereldkampioen kan worden.

Oranje vervolgt het toernooi zaterdag om 16.00 uur Nederlandse tijd met de achtste finale, waarin de nummer twee van Groep B (Engeland, Iran, de Verenigde Staten of Wales) de tegenstander is. Later vanavond wordt duidelijk wie de tegenstander gaat zijn als Engeland-Wales en de Verenigde Staten-Iran worden afgewerkt.

De vele lege stoeltjes in het Al Bayt Stadion – gebouwd in de vorm van een bedoeïentent – bij de derde en laatste WK-wedstrijd van gastland Qatar belooft weinig goeds voor de toekomst van de voetbaltempel, die in de middle of nowhere ligt nabij woestijnstadje Al Khor. Het bijna 69.000 stoeltjes tellende stadion wordt na het WK sowieso gehalveerd in capaciteit, maar als de Qatari al niet voor een WK-wedstrijd tegen Oranje de reis naar woestijnstadje Al Khor willen afleggen, waarvoor dan wel?

Het beeld van de eerste twee wedstrijden werd voortgezet tegen Qatar. Oranje sprankelde in het geheel niet en het spel oogde plichtmatig. Voortdurend werd Frenkie de Jong gezocht als de enige speler met creativiteit op het middenveld, terwijl ditmaal ook Daley Blind zich wat meer liet gelden. Het Nederlandse overwicht leverde wat kansjes op voor Blind en Depay. Die kreeg de bal voor zijn voeten, nadat een schot van Frenkie de Jong op de bips van Davy Klaassen was gekomen.

Voor de derde keer dit WK was het PSV’er Gakpo, een van de weinige Oranje-internationals die in vorm is, die de score opende. Na eindelijk een goedlopende, snelle aanval via Blind, Depay, Gakpo en Klaassen kwam de bal terug bij de PSV-aanvaller, die de bal met rechts hard in de benedenhoek schoot. Daarmee kwam de Eindhovenaar op de topscorerslijst op dit WK op gelijke hoogte met Enner Valencia van Ecuador en is hij de boeken ingegaan als de eerste Oranje-international ooit, die op een WK in alle drie de groepswedstrijden weet te scoren.

Vroeg in de tweede helft verdubbelde Oranje de voorsprong. Nadat Depay de bal op doelman Meshaal Barsham van Qatar had geschoten benutte Frenkie de Jong de rebound, pas de tweede goal van de middenvelder in het Nederlands elftal. Zijn eerste Oranje-goal maakte De Jong, die in Al Khor zijn 48e interland speelde, ruim drie jaar geleden bij een 4-2 zege op Duitsland in de EK-kwalificatie.


«   »