AZ - Utrecht eindigt na doelpuntfestijn met tien goals in gelijkspel

Gepubliceerd op 28 januari 2023 om 22:52

AZ en FC Utrecht hebben aan zeer waarschijnlijk de spectaculairste wedstrijd van het seizoen beide een punt overgehouden. Nadat de stofwolken in het AFAS Stadion waren opgetrokken stond er een 5-5 stand op het scorebord.

Beeld: FeyenoordFan30

AZ kende een dramatische start tegen FC Utrecht, want binnen een dik kwartier stond het 0-2. Eerst verwerkte Yukinari Sugawara, de uitblinker midweeks bij Go Ahead Eagles een voorzet van Taylor Booth niet goed, waarna Anastasios Douvikas kon afronden. De Griek maakte even later ook zijn tweede. Na een serie schoten, waarvan de eerste niet heel goed werd verwerkt door de aangetrokken doelman Mathew Ryan, kon hij uiteindelijk binnen prikken.

De thuisploeg liet zich niet uit het veld slaan en reageerde snel via Maxim Dekker, die zich met enig fortuin van wat verdedigers ontdeed en kon binnenschuiven. Op het halfuur werd het gelijk. Jens Toonstra, die zijn vierhonderdste wedstrijd in de Eredivisie speelde, leidde balverlies, waarna het eerste schot van Vangelis Pavlidis knap gekeerd werd door zijn landgenoot Vasilis Barkas, maar in de rebound was het alsnog raak.

Het Griekse feestje ging nog even door, want Pavlidis knalde even later zijn tweede van de avond tegen de touwen met een heerlijke uithaal. Lang bleef die voorsprong niet staan, want Utrecht maakte alweer de 3-3. Douvikas was dit keer onbedoelde aangever, waarna voormalig AZ’er Nick Viergever bij de tweede paal kon afronden.

Na rust ging het spektakel vrolijk verder, al werd de goal van Douvikas na iets meer dan tien minuten afgekeurd wegens buitenspel. Toch maakte hij even later zijn tweede hattrick van het seizoen, iets dat hij eerder al deed op bezoek bij Fortuna Sittard. Booth gaf voor en Douvikas was bij de tweede paal andermaal dodelijk. De reactie liet (uiteraard) niet lang op zich wachten. Het was Mees de Wit die zich goed vrijspeelde en de bal beheerst in de korte hoek plaatste. 

Waar Utrecht een paar keer dicht bij een nieuwe voorsprong was (Othman Boussaid krulde de bal net over de kruising, terwijl Mike van der Hoorn de paal raakte), was het AZ dat opnieuw de leiding pakte. De Wit was dit keer aangever en Pavlidis tekende ook voor zijn hattrick, zijn eerste ooit in de Eredivisie. Enkele minuten later toonde Douvikas zich baas boven baas door na zijn derde goal ook zijn tweede assist af te leveren. Sander van de Streek tikte de bal langs Ryan. De middenvelder en de keeper kwamen hard met elkaar in botsing, maar beiden konden verder.

Het bleek de laatste van tien goedgekeurde doelpunten, waardoor AZ de koppositie liet liggen en Feyenoord zondag op bezoek bij FC Twente gouden zaken kan doen in de Eredivisie.


«   »