Amateurs van Spakenburg vernederen FC Utrecht in kwartfinale KNVB Beker

Gepubliceerd op 28 februari 2023 om 21:58

De amateurs van voetbalclub SV Spakenburg hebben dinsdagavond voor een absolute stunt gezorgd in Stadion Galgenwaard. De nummer zeven uit de Tweede Divisie wist met 1-4 te winnen van de nummer zeven in de Eredivisie.

Beeld: Dimitri van Tuijl

SV Spakenburg heeft zich hier mee geplaats voor de halve finale van de TOTO KNVB Beker. Spakenburg is de derde amateurclub ooit die in de halve finales van de KNVB-beker staat. Eerder reikten IJsselmeervogels (1975) en VVSB (2016) tot deze ronde.

Spakenburg pakte in de beginfase verrassend het initiatief in de Galgenwaard. Floris van der Linden kreeg een kopkans, terwijl Mark Veenhoven met een afstandsschot voor gevaar zorgde. In beide gevallen bracht Utrecht-doelman Vasilis Barkas redding.

Nog binnen het kwartier werd het spel van Spakenburg beloont met een treffer. De geheel vrijstaande middenvelder Vink kreeg bij de rand van het strafschopgebied een hoge voorzet van Luuk Admiraal en schoot met een schitterende volley raak.

Utrecht werd door de tegentreffer wakker en zocht naar de gelijkmaker. Othmane Boussaid, Hidde ter Avest en Douvikas stichtten gevaar, maar Spakenburg-doelman Alessandro Damen hoefde zich nauwelijks in het zweet te werken om de nul te houden.

De tweede helft begon meteen spectaculair. Bij een scrimmage kwam Utrecht niet tot scoren, maar bij de daaropvolgende corner was het wel raak. Douvikas kopte binnen, maar na ingreep van de VAR werd het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel.

Spakenburg liet zich niet van de wijs brengen en maakte even later zelfs de 0-2. Een goede dieptepass van Van der Linden werd gepromoveerd tot doelpunt door Admiraal, die oog-in-oog met Barkas niet faalde.

Douvikas bracht daarna de spanning terug door bij een dieptebal koel te blijven en te scoren. Twee minuten later was het echter alweer raak voor Spakenburg. Een harde kopbal van Artien was onhoudbaar voor Barkas.

Van der Linden verzorgde een kwartier voor tijd het slotakkoord namens de ploeg van trainer Chris de Graaf. De aanvaller torende bij een voorzet van Vince Gino Dekker boven twee verdedigers uit en kopte de 1-4 achter Barkas.