Oranje kansloos onderuit tegen Frankrijk

Gepubliceerd op 24 maart 2023 om 22:42

Het Nederlands elftal is het tweede tijdperk onder bondscoach Ronald Koeman vrijdag dramatisch begonnen. Oranje ging met 4-0 ten onder tegen Frankrijk bij de start van de kwalificatiereeks voor het EK van 2024.

Beeld: NL nieuws - Stade de France net buiten Parijs 

Na 21 minuten was het al 3-0 voor de vicewereldkampioen door goals van Antoine Griezmann, Dayot Upamecano en Kylian Mbappé. Het was voor Nederland de slechtste start sinds 1919. Verdere schade bleef Oranje voor rust bespaard.

Ook in de tweede helft was het vooral tegenhouden voor de ploeg van Koeman, dat er zelf sporadisch uitkwam. Vlak voor tijd strafte de nieuwe Franse aanvoerder Mbappé defensief geschutter af (4-0), waarna Memphis Depay voor een passend slotakkoord zorgde door een penalty te missen.

Een van de schaarse lichtpuntjes bij het Nederlands elftal was de invalbeurt van Daley Blind. De verdediger van Bayern München speelde zijn honderdste interland en behoort daarmee tot een select gezelschap.

Op bezoek in het Stade de France startte het gehavende Nederland met onder anderen debutant Lutsharel Geertruida (hij viel na rust geblesseerd uit), Kenneth Taylor en Xavi Simons. Taylor maakte geen goede indruk en werd al na een half uur vervangen.

Oranje krijgt maandag de kans op eerherstel. De ploeg van Koeman speelt dan in de Rotterdamse Kuip tegen Gibraltar, dat de EK-kwalificatiereeks vrijdag begon met een 0-3-nederlaag tegen Griekenland.