Aanstekergooier Klaassen vrij, gebiedsverbod voor alle stadions

Gepubliceerd op 7 april 2023 om 16:16

De 32-jarige man uit Roelofarendsveen die ervan wordt verdacht woensdag bij de wedstrijd Feyenoord-Ajax een voorwerp te hebben gegooid naar Ajacied Davy Klaassen, wordt beschuldigd van mishandeling. In afwachting van zijn zaak bij de politierechter is hij vrijgelaten.

Beeld: NL nieuws

De man heeft een gebiedsverbod gekregen voor alle stadions in Nederland waar op dat moment een wedstrijd wordt gespeeld in het betaald voetbal. Het verbod gaat twee uur voor aanvang van een wedstrijd in en eindigt twee uur na afloop, meldt het Openbaar Ministerie.

Het verbod is een 'veel bredere straf dan we in eerdere zaken hebben opgelegd', zegt een woordvoerder van het OM tegen RTL Nieuws. "We willen er een duidelijk en stevig signaal mee afgeven."

Het gegooide voorwerp was waarschijnlijk een aansteker. Klaassen raakte gewond aan het hoofd en moest het veld uiteindelijk verlaten. Het duel, een halvefinalewedstrijd in het toernooi om de KNVB-beker, lag bijna een halfuur stil. Het eindigde in een overwinning voor Ajax (1-2). 

De politie en het OM zeggen op de hoogte te zijn van 'ernstige (online) bedreigingen' aan het adres van de verdachte 'en zijn omgeving'.

Het OM meldt dat die bedreigingen actief worden 'gemonitord' en schrijft: "Dat dit incident heftige emoties oproept is een feit, maar we wijzen erop dat het bedreigen van personen of voor eigen rechter spelen een strafbaar feit is."