Almere voor de eerste keer in de historie naar de Eredivisie, Emmen degradeert

Gepubliceerd op 11 juni 2023 om 20:26

Almere City FC is zondag voor het eerst in de geschiedenis gepromoveerd naar de Eredivisie. De club uit Flevoland won in de finale van de nacompetitie ook de return tegen FC Emmen (1-2), nadat het eerste duel al met 0-2 gewonnen werd. Daardoor valt het doek voor FC Emmen in de Eredivisie.

Beeld: NL nieuws - De 'finale' werd gespeeld in Emmen

FC Emmen was in de eerste helft nog dicht bij een voorsprong, maar Jeremy Antonisse raakte de paal. Na rust stelde Almere City de historische promotie veilig. Rajiv van la Parra en Jorrit Smeets scoorden in een tijdsbestek van twee minuten. Ook de aansluitingstreffer van Jari Vlak bracht de bezoekers niet meer aan het wankelen.

Het ambitieuze Almere City hikte al jaren tegen de Eredivisie aan, maar maakte de stap naar het hoogste niveau nog nooit. Het verhaal van de jongste profclub van Nederland, die in 2001 werd opgericht als onderdeel van een omnivereniging, is bijzonder.

Almere City speelde in 2005 nog bij de amateurs onder de naam FC Omniworld. Mede dankzij investeringen van vastgoedmagnaat Lesley Bamberger vond de club gestaag de weg omhoog. De ploeg van trainer Alex Pastoor eindigde afgelopen seizoen als derde in de Keuken Kampioen Divisie.

Voor FC Emmen komt er al na één jaar een einde aan het verblijf in de Eredivisie. Daardoor vertrekt Dick Lukkien in mineur. Hij was zeven jaar trainer aan De Oude Meerdijk en leidde de club onder meer in 2018 naar de eerste promotie in de geschiedenis. Volgend seizoen is Lukkien met zijn nieuwe club FC Groningen tegenstander van FC Emmen op het tweede niveau.