Oranje zet met late zege in Griekenland reuzenstap naar EK voetbal

Gepubliceerd op 16 oktober 2023 om 22:50

Oranje is vrijwel zeker van deelname aan het EK van 2024. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman won in Athene dankzij een rake penalty van Virgil van Dijk in blessuretijd zeer zwaarbevochten met 0-1.

In de eerste helft had Wout Weghorst al dé kans om Oranje op voorsprong te schieten, maar hij miste een penalty. Keeper Odisseas Vlachodimos keerde zijn zwakke inzet.

Na rust kreeg Nederland aanvankelijk kansen, maar gaandeweg was het opletten bij kansen van de Grieken. In de extra tijd kreeg Oranje nogmaals een penalty en dankzij aanvoerder Van Dijk was het ditmaal wél raak. Later leek Nederland nóg een penalty te krijgen, maar de scheidsrechter ging niet mee in het advies van de VAR.

De goal van Van Dijk was goud waard. Het was voor Oranje vooral zaak om niet te verliezen, want dan was directe EK-plaatsing een heel moeilijk verhaal geworden. Bij een gelijkspel had het EK-plaatsing in eigen hand gehouden.

Nederland sluit de EK-kwalificatiereeks volgende maand af met een thuiswedstrijd tegen Ierland (18 november) en een uitwedstrijd tegen Gibraltar (21 november). Griekenland speelt alleen nog uit tegen het al geplaatste Frankrijk. Oranje heeft aan één overwinning genoeg om het EK-ticket definitief binnen te halen.