Haagse amateur club BMT 'geschrokken en verbaasd' over uitspraak KNVB na massale vechtpartij tijdens wedstrijd

Gepubliceerd op 17 november 2023 om 04:49

Bij een amateurwedstrijd in de vierde klasse C west 2 op zaterdag 4 november van de amateurteams Biedt Moedig Tegenstand (BMT) en Rooms Katholieke Sportvereniging (GDA) in Den Haag brak een massale vechtpartij uit tijdens de wedstrijd op het sportpark van BMT.

Beeld: NL nieuws - Tekst: Demyan Johler

BMT speelde thuis die zaterdag op sportpark Escamp. GDA speelde daar die dag een belangrijke uitwedstrijd, bij winst hield het de eerste plek in de vierde klasse C west 2. BMT liet weten dat de bezoekende suppoters van GDA scheldwoorden en beledigende, racistische opmerkingen richting de spelers en fans van BMT gebruikte. 'Deze uitlatingen hebben onze gemeenschap diep geschokt en verontrust', zegt het bestuur van BMT in een persbericht. Ook voegde BMT er aan toe dat er een club lid van BMT zwaar gewond is geraakt, het lid dat 60-plus zou zijn heeft aangifte bij de politie gedaan.

GDA gaf een korter verklaring; 'Wij ondersteunen geenszins de lezing van het bestuur van BMT. De lezing doet totaal geen recht aan de werkelijke gebeurtenissen.' De Nederlandse voetbalbond de KNVB heeft donderdagmiddag een uitspraak gedaan, de KNVB schorst de Haagse amateurclub BMT voor drie wedstrijden. Het betreft deze wedstrijden.

  • Wedstrijd: BMT 1 -ODB 1  - 18 november 2023
  • Wedstrijd: GSC ESDO 1 - BMT 1 - 25 november 2023
  • Wedstrijd: BMT 1 - SVC 1 - 2 december 2023

GDA heeft vooralsnog geen straf gekregen van de KNVB en mag op zaterdag 18 november 2023 gewoon de Madesteinse derby op bezoek bij SV Loosduinen spelen.

Het bestuur van BMT heeft in een statement gereageerd op het besluit van de KNVB; 'Met grote schik en verbazing heeft het bestuur van BMT vanmiddag vernomen dat de drie komende wedstrijden voor ons eerste elftal zijn geschort door de KNVB. De verbazing komt komt vooral doordat we op maandag te horen hebben gekregen van de KNVB wat we aanstaande maandag wel mochten spelen tegen ODB als thuiswedstrijd. Daarnaast hadden we de afspraak met de KNVB dat we vandaag onze verklaring en/of beelden zouden aanleveren naar aanleiding van het ontstane tumult rondom de wedstrijd tegen GDA. De KNVB heeft echter aangegeven dat de beslissing om onze wedstrijd geschort is gebaseerd op tot nu toe ontvangen verklaringen, terwijl wij geen verklaringen hebben aangelegd vanwege onze afspraak. Het lijkt dus dat de KNVB onze verklaringen en/of beelden niet heeft meegenomen in hun besluit. Bij BMT vinden we het belangrijk dat voetbal en vooral gelijke behandeling binnen de sport centraal staan, waarbij wij onze eigen verantwoordelijkheid zullen nemen.’

Het onderzoek omtrent de wedstrijd bij BMT-GDA word door de KNVB voorgezet.