Onderzoekers: wonder dat Feyenoord-Ajax niet uitliep op levensgevaarlijke situatie

Gepubliceerd op 14 november 2023 om 16:59

De bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in april van dit jaar – bekend van het aanstekerincident met Davy Klaassen – had op de tribunes zomaar kunnen uitlopen op een ramp. De combinatie van naar binnengesmokkelde fakkels en vuurwerk, grote spandoeken en overvolle supportersvakken, waarbij ook alle trappen bezet waren, zorgde voor grote brandveiligheidsrisico's.

Beeld: NL nieuws - Tekst: Sportredactie 

De bekerwedstrijd staat bij eenieder voornamelijk nog in het geheugen vanwege het 'aanstekerincident' met Ajacied Davy Klaassen. Ook werden er tijdens en rond de wedstrijd fakkels en rookbommen afgestoken. De combinatie van binnengesmokkelde fakkels en vuurwerk, grote spandoeken en overvolle supportersvakken, waarbij ook alle trappen bezet waren, veroorzaakte grote brandveiligheidsrisico's. Dit blijkt uit onderzoek van het Auditteam Voetbal en Veiligheid naar de gebeurtenissen rond die wedstrijd. De onderzoekers noemen het 'een wonder' dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij de Klassieker in het bekertoernooi.

Fakkels en spandoeken is een combinatie die 'uitermate gevaarlijk'. is, concludeert Bezuijen, de voorzitter van het auditteam. Burgemeester Ahmed Aboutaleb reageerde geschrokken op het rapport. "Net onder het spandoek waren veel vuurwerk en fakkels. Als dat spandoek vlam vatte, kon dat ernstige gevolgen hebben. Daar moeten we lering uit trekken", aldus Aboutaleb. De Rotterdamse burgemeester denkt daarbij aan een verbod op grootschalige sfeeracties met spandoeken en fakkels. 

Het ging niet alleen over de fakkels tijdens de sfeeractie, maar ook over het afsteken van zwarte rookbommen vlak na de aftrap. Dat is een gecoördineerde actie geweest, volgens het auditteam. Dit leidde tot het tijdelijk stilleggen van de wedstrijd, totdat de rookwolken waren opgetrokken. Het onderzoeksteam geeft ook aan dat op sommige vakken veel meer supporters aanwezig zijn dan is toegestaan. Aboutaleb toont zich ook kritisch op Feyenoord zelf. "Misschien betekent het dat dat deel van het stadion te druk is. Er worden meer kaartjes verkocht dan dat er mensen mogen staan", impliceert Aboutaleb.

De onderzoekers zijn wel te spreken over de manier waarop Feyenoord verdachten aanpakt. Dat doet de club snel en efficiënt, zo vinden zij. Toch slaagt Feyenoord er niet in alle overtreders te pakken en spreken stewards supporters vrijwel nooit aan op ongepast gedrag. Tot slot concludeert het auditteam dat de betrokken partijen wel doen aan samenwerken, maar ze elkaar niet voldoende vertrouwen. Sommigen partijen gaven zelfs toe dat ze niet het achterste van hun tong laten zien, omdat ze bang zijn dat gedeelde informatie uitlekt, bijvoorbeeld naar de harde kern van Feyenoord.

Het Auditteam heeft Feyenoord een aantal aanbevelingen gedaan zoals:

  • Zorg voor lege trappen in het stadion. Daarvoor is in ieder geval nodig dat in het hele stadion vaste zitplaatsen per kaart moet gaan gelden. Wijs daarom een zitplaatsnummer toe aan alle verkochte kaarten op alle vakken waar dat nu nog niet het geval is.
  • Daarnaast moet er gehandhaafd worden op het vrijhouden van de trappen en op dat de mensen daadwerkelijk op hun toegewezen zitplaatsen gaan zitten.
  • Zorg voor handhaving van de sectorscheidingen en maak het systeem voor sectorscheidingen waterdicht, zodat supporters daadwerkelijk in de juiste vakken blijven.
  • Zolang vuurwerk in het stadion wordt meegenomen en afgestoken en trappen niet vrijgehouden worden, levert de combinatie met grote vlaggen onacceptabel grote risico’s op. Sta daarom op dit moment geen vlaggen meer toe groter dan 1,5 vierkante meter. 

Het hele rapport staat op de website van de Rijksoverheid.