Eerste marathon op natuurijs dinsdagavond op ijsbaan van Winterswijk

Gepubliceerd op 9 januari 2024 om 12:12

De eerste marathon op natuurijs wordt dinsdagavond afgewerkt in Winterswijk. Dat heeft de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) bekendgemaakt.

Beeld: Stockfoto - Tekst: Sportredactie

Op de ondergespoten skeelerbaan van de Winterswijkse IJsvereniging is de ijsdikte voldoende voor een wedstrijd voor de mannen en de vrouwen. Winterswijk streed dit jaar met Haaksbergen om de organisatie van de eerste marathon.

Het ijs moest bij de controle zeker 3 centimeter dik zijn. Het ijs in zowel Winterswijk als Haaksbergen voldeed, maar de KNSB verwachtte dat de ijsvloer in de eerstgenoemde plaats dinsdagavond iets beter zal zijn.

De schaatsbond meldde maandag nog dat er zeven locaties waren die kans maakten op de organisatie van de eerste schaatswedstrijd op natuurijs. Haaksbergen en Winterswijk werden gezien de weersverwachtingen toen al gezien als grootste kanshebbers.

Het Friese Burgum had vorige winter (14 december 2022) de primeur. Gary Hekman en Maaike Verweij kroonden zich toen tot winnaars van de marathon. De winter daarvoor was Noordlaren (26 december 2021) de gelukkige. Haaksbergen hield in januari 2019 voor het laatst de eerste marathon op natuurijs.