Abdi Nageeye wint voor tweede keer marathon van Rotterdam in Nederlands record

Gepubliceerd op 14 april 2024 om 12:32

Abdi Nageeye heeft zondag voor de tweede keer in zijn carrière de NN Marathon Rotterdam gewonnen. De 35-jarige Nederlander deed dat in een nieuw Nederlands record.

Beeld: Jessy/NL nieuws - Tekst: Sportredactie

Nageeye legde de 42,195 kilometer af in een tijd van 2 uur, 4 minuten en 43 seconden. Hij verbeterde daarmee zijn eigen nationale recordtijd van 2:04,56, die hij in 2022 liep tijdens de marathon van Rotterdam.

In de laatste kilometer sprintte Nageeye weg bij de Ethiopiër Amedework Walelegn. Walelegn kwam op het einde nog wel in de buurt van Nageeye, maar de Nederlander was net iets rapper.

Nageeye liep vanaf de start samen met de andere favorieten Walelegn, Birhanu Legese (Ethiopië) en Kenneth Kipkemoi (Kenia) in een kopgroep. Met nog 3 kilometer te gaan voerde Nageeye en Walelegm het tempo op. De twee renners lieten de rest van de kopgroep achter zich.

Met zijn zege op de Coolsingel volgt hij zijn Belgische vriend Bashir Abdi op, die de marathon in 2023 met een toptijd van 2:03,48 op zijn naam schreef. Nageeye kent met de winst in Rotterdam een goede voorbereiding op de olympische marathon in Parijs, waar hij net als in Tokio (zilver) een medaille hoopt te veroveren.