Drie aanhoudingen rondom Vitesse-Feyenoord: veldbestormers riskeren vijf jarig (landelijk) stadionverbod

Gepubliceerd op 22 januari 2024 om 15:34

Na de wedstrijd Vitesse-Feyenoord op zondagmiddag zijn drie supporters aangehouden, deze zijn inmiddels ook al weer vrij. Ze worden verdacht van verschillende strafbare feiten, waaronder vernieling, bedreiging en het gooien van stenen. Als het Vitesse lukt om degenen op te sporen die in het duel met Feyenoord het veld betraden, kunnen zij een landelijk stadionverbod krijgen voor vijf jaar. 

Beeld: NL nieuws - Tekst: Sportredactie

Daarnaast hangt er ook een boete aan vast van 450 euro voor personen vanaf 18 jaar.

Vitesse gaat met behulp van de politie proberen de fans die het veld opkwamen te identificeren. Daarna kan de club besluiten de namen door te geven aan de KNVB. In dat geval kunnen ze een landelijk stadionverbod van zestig maanden krijgen plus een leeftijdsafhankelijke boete. 

Ook de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, die in het stadion was, had tegenover De Gelderlander geen goed woord over voor de misdragingen. "Triest dat dit groepje raddraaiers het voor de rest verpest. Ik zag vaders die hun angstige kinderen moesten troosten en geschrokken mensen in een rolstoel die in veiligheid gebracht werden. Die relschoppers hebben geen idee wat ze teweegbrengen", aldus Marcouch in de krant.

Er gaan meerdere verhalen rond over de toedracht van de stormloop, meldt de regionale krant. Er zouden fans van buitenlandse clubs tussen de Arnhemse aanhang op de Zuid-tribune hebben gezeten, die Feyenoord-supporters wilden aanvallen. Het zou volgens verhalen onder de Vitesse-aanhang gaan om de harde kernen van het Belgische RFC Luik, FC Midtjylland en van de Roemeense club Petrolul, zo stellen meerdere bronnen tegenover De Gelderlander.

Vitesse, dat op dit moment achttiende staat in de Eredivisie laat weten aan NL nieuws; ''wel doen we er als club alles aan om betrokkenen, in samenwerking met de politie, te identificeren’. Zegt een woordvoerder van de club. ‘Op die manier kunnen we zo ook als club straffen,’ vervolgt de woordvoerder. De club is tevens ook teleurgesteld dat een, ''kleine groep het verpest voor de rest. Niemand zit daarop te wachten. Juist niet in een periode waarin we zien dat de positieve steun, ondanks de tegenvallende resultaten en onzekerheid bij de club, erg groot is.''

Ook de KNVB reageert op de ongeregeldheden rondom Vitesse-Feyenoord tegen over NL nieuws. ‘’De clubs zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in het stadion en het opsporen van de daders (waar een speciale taskforce van de KNVB hen bij kan helpen).’’ Aldus een woordvoeder van de KNVB. ‘’Met alle (inmiddels) hoogwaardige camera’s in elk stadion, is de pakkans de afgelopen jaren enorm verhoogd. Net als de straffen. Als Vitesse de veldbetreders identificeert en doormeldt aan de KNVB, dan krijgen zij een landelijk stadionverbod van 60 maanden en een boete van 450 euro.’’