Vitesse hooligans bestormen veld: duel met Feyenoord tijdelijk gestaakt

Gepubliceerd op 21 januari 2024 om 16:29

UPDATE/VIDEO - De wedstrijd tussen Vitesse en Feyenoord is zondagmiddag in de slotfase stilgelegd nadat een groep mensen van de tribune kwam en het veld betrad. Ze liepen naar een andere hoek van het stadion, om daar weer de tribune op te gaan.

Tekst: Sportredactie

De spelers en arbitrage hadden toen al de catacomben betreden. Onder meer het VAR-scherm langs het veld raakte beschadigd.

Vitesse maakte het Feyenoord zondag erg lastig en kwam via Amine Boutrah op gelijke hoogte (1-1). Invaller Ondrej Lingr tekende niet veel later voor de 1-2, enkele minuten nadat hij was ingevallen. De wedstrijd ging richting de extra tijd toen het misging op de tribune.

Vanaf de hoofdtribune van Gelredome, achter de dug-outs van beide teams, klom een groep van zo'n dertig mensen over de hekken heen om het veld en het omliggende gebied te betreden. Stewards in het stadion werden erdoor verrast. Zij snelden naar de plek toe en zagen de mensen in de andere hoek van het veld de tribune aan de korte zijde van het veld weer betreden.

Spelers van Feyenoord waren al snel naar binnen gegaan. Die van Vitesse volgden later ook, net als de arbitrage met scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Of en wanneer de wedstrijd wordt afgemaakt, is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Tekst gaat verder onder het X bericht.

Voetbal gaat naar de knoppen

''Er hing een uitstekende sfeer vanaf het begin van de wedstrijd. Een klein groepje verziekt het na de 1-2 voor het grote aantal supporters in GelreDome. Dat is bijzonder kwalijk'', aldus Peter Rovers, algemeen directeur ad interim in gesprek met RTV Rijnmond. ''Emoties horen bij voetbal, maar dit kan nooit de bedoeling zijn.''

Rovers gaat alles in het werk stellen om de relschoppers voortaan uit het stadion te weren en stadionverboden worden niet uitgesloten. ''De komende dagen zullen we gebruiken om de betrokkenen, in samenwerking met de politie, te identificeren, om ze een passende straf op te kunnen leggen. Natuurlijk zullen we ook naar onze eigen processen moeten kijken.''

Daarmee doelt Rovers vooral op de kaartverkoop. Diverse supporters van Feyenoord konden in aanloop naar het duel een ticket bemachtigen voor een van de thuisvakken. ''Hoewel er voorafgaand aan de wedstrijd al enkele honderden tickets in de thuisvakken zijn geblokkeerd, zullen we onze huidige manier van kaartverkoop en handhaving gaan evalueren.''

Of dat het probleem gaat oplossen is de vraag, aangezien er volgens journalist Dennis van Eersel ook mindervalide aanhangers van Feyenoord zijn aangevallen die toestemming hadden om op die plek te mogen zitten. Direct na het incident moesten deze supporters het stadion uit veiligheidsoverwegingen verlaten. ''Hierbij ook iemand die voor het laatst een wedstrijd kwam bezoeken'', liet Van Eersel tijdens de wedstrijd weten.

Tekst gaat verder onder het X bericht.

Vitesse-trainer Edward Sturing is duidelijk over een deel van de eigen aanhang. ''Als twintig, dertig idioten over het hek klimmen, verzieken ze het voor alle supporters en de club en voor het hele voetbal. Ik word daar doodziek van. Nu is het hier, dan weer daar. Het voetbal gaat naar de knoppen op zo’n manier. We zitten in een mooie wedstrijd met twee ploegen die willen winnen en knokken tot het uiterste en dan stappen er twintig over een hek heen en dan verknallen ze alles.'' Vitesse-aanvoerder Marco van Ginkel naderhand tegen ESPN over de actie van de supporters "Dit kan natuurlijk niet. Het is de eerste keer dat ik dat hier zie. Het is niet leuk om mee te maken."

Tekst gaat verder onder de foto.

Beeld: NL nieuws - Het GelreDome

Slot voelde zich onveilig door 'malloten' op het veld

Arne Slot voelde zich niet veilig op het moment dat de Vitesse-supporters het veld bestormden. De Feyenoord-trainer was blij dat zijn ploeg in Arnhem alsnog drie punten uit het vuur sleepte, maar baalde van de vele gemiste kansen.

"Het voelt op het moment dat ze komen aanstormen wel onveilig", zei Slot na afloop op de persconferentie. "Vooral omdat je niet weet waarvoor ze komen. Ik heb niet het idee dat dit soort mensen onderscheid kan maken voor wie ze nu precies komen."

Slot rende op het moment dat de supporters aankwamen snel naar binnen. Op dat moment leidde Feyenoord dankzij treffers van Lutsharel Geertruida en Ondrej Lingr met 1-2 in GelreDome.

"Vlak voordat ik binnen kwam, werd er een steward omver gegooid. Dan vraag je je wel af: hoe loopt het hier af? Er zitten ook familieleden op de tribune. Je wil niet dat zij met dit soort malloten te maken krijgen."

"Je kan op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn. Al heb ik niet het idee dat ze voor de trainer van de tegenstander kwamen. Maar ik heb ook nog een lichte kuitblessure (opgelopen bij een potje voetvolley, red.), dus ik kan me niet snel verplaatsen", grapte Slot.

Beeld: FeyenoordFan30/NL nieuws - Trainer Arne Slot