NEC geeft Vitesse meer problemen, Feyenoord boekt historische zege op Ajax

Gepubliceerd op 7 april 2024 om 16:50

Feyenoord heeft zondag in de eigen Kuip gehakt gemaakt van Ajax en won de Klassieker met 6-0. NEC heeft eerder in de middag Vitesse verder in problemen gebracht door de derby te winnen.

Beeld(en) / bewerking: NL nieuws - Tekst: Sportredactie 

Feyenoord geeft Ajax pak slaag

Feyenoord heeft zondag in De Kuip met historische cijfers de vloer aangeveegd met Ajax: 6-0. Nog nooit waren de Rotterdammers met zo'n dikke overwinning de beste in De Klassieker.

Bij rust was aflevering 204 van De Klassieker al gespeeld, toen het onthutsend zwakke Ajax al op een 3-0 achterstand was gezet na doelpunten van Paixão, Minteh en Hancko. De Feyenoord-show hield met drie treffers (van Paixão, Minteh en Quinten Timber) in de tweede helft aan.

Feyenoord verkleinde de achterstand op koploper PSV tot negen punten, maar trainer Arne Slot had donderdag na de remise (0-0) tegen hekkensluiter FC Volendam al afstand gedaan van de landstitel.

Met een voorsprong van negen punten op nummer drie FC Twente is Feyenoord nagenoeg verzekerd van rechtstreekse deelname aan de Champions League. En de ploeg heeft een zeldzaam ruime marge van 24 punten met het dolende Ajax.

Na de totale afgang in Rotterdam staat Ajax nu zesde, een punt achter NEC dat de Gelderse derby tegen Vitesse met 3-0 won. Wanneer de Amsterdammers op die plaats eindigen, zijn ze veroordeeld tot play-offs voor een ticket in de Conference League, de derde divisie in het Europese voetbal.

Vitesse verder in de promblemen 

NEC heeft zondag voor het eerst sinds 2016 de Gelderse derby gewonnen. De Nijmegenaren versloegen Vitesse in Arnhem met 0-3, waardoor de Arnhemmers weer een stap dichter bij degradatie zijn. Het duel werd tijdelijk stilgelegd vanwege vuurwerk op het veld.

De Nijmegenaren hadden tot zondagmiddag voor het laatst een Gelderse derby gewonnen op 3 april 2016 (in Nijmegen). De laatste zege in het GelreDome dateerde van 22 januari 2011. Eerder dit seizoen werd het in De Goffert nog 1-2 voor de Arnhemmers.

Vitesse was, zonder de geschorste Feyenoord-aanwinst Anis Hadj Moussa, in het eerste uur de betere ploeg. De thuisclub kreeg talloze grote kansen, maar hielp die om zeep. NEC, dat op 21 april de bekerfinale tegen Feyenoord speelt, kon daar lang weinig tegenoverstellen.

Het doelpunt van Mees Hoedemakers viel dan ook uit het niets. De NEC-middenvelder demarreerde het strafschopgebied van de Arnhemmers in en schoot de bal in het dak van het doel: 0-1. NEC werd daarna beter en sloeg voor de tweede keer toe: Sontje Hansen krulde de bal in de kruising. Diezelfde Hansen maakte er in blessuretijd 0-3 van.

Het duel was vlak daarvoor tijdelijk stilgelegd nadat Vitesse-supporters vuurwerk op het veld gooiden. Vlak daarvoor raakte een groepje supporters van de Arnhemmers slaags met stewards.