Vitesse gedegradeerd uit Eredivisie: crisisclub krijgt achttien punten in mindering

Gepubliceerd op 19 april 2024 om 16:51

Vitesse is vrijdag gedegradeerd door een enorme puntenstraf van de KNVB. De crisisclub heeft vrijdag achttien punten in mindering gekregen van de licentiecommissie van de voetbalbond. De Arnhemmers behouden wel hun licentie.

Tekst gaat verder onder het X-bericht

Volgens de onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB heeft Vitesse voor langere periode onjuiste informatie verstrekt en heeft de club ook nog informatie achtergehouden die van belang is bij de beoordeling van de continuïteit van de Arnhemmers.

Een puntenstraf hing al geruime tijd boven het hoofd van de club. Na eerder een boete te hebben ontvangen van 100.000 euro – voor het niet melden van het opzeggen van de bankrelatie door Revolut – leek een dergelijke straf niet te vermijden. De club kon immers niet voldoen aan bepaalde licentie-eisen. Zo heeft Vitesse onder andere de halfjaarcijfers niet ingediend, onjuist gehandeld rondom ING Bank en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de inhoud van het Wladimiroff-rapport heeft niet aan kunnen tonen dat er wel of geen connecties zijn tussen Vitesse en Roman Abramovich.

Door de puntenstraf staat Vitesse met nog vier wedstrijden te spelen op -1 punt in de Eredivisie. De club uit 1892 stond er al slecht voor in de degradatiestrijd, maar nu is de neergang naar de Keuken Kampioen Divisie een feit. Vitesse speelde sinds 1989 onafgebroken op het hoogste niveau.

"Een dergelijke straf was immers onvermijdelijk", zegt interim-directeur Edwin Reijntjes in een reactie. "Alhoewel dit een zwarte dag is voor alles en iedereen die Vitesse een warm hart toedraagt, is dit wel de keiharde realiteit."

Vitesse gaat niet in beroep tegen de straf van de licentiecommissie. De club zegt zich te willen richten op het behoud van de proflicentie. "Een dergelijke beroepszaak gaat daar niet aan bijdragen", staat in de verklaring van de club.

Beeld: NL nieuws