Lara van Ruijven in Thialf voor haar langzaamste en laatste ronde ooit

Gepubliceerd op 23 juli 2020 om 10:57

Shorttrackster Lara van Ruijven reed vanavond haar laatste ereronde over het ijs van Thialf. Een laatste, langzame ronde voor de vrouw die ooit geschiedenis schreef met de eerste Nederlandse wereldtitel.

Het is stil bij de ijsbaan. Normaal gesproken komen sporters hier aanfietsen, worden gesponsorde auto’s doorgaans met enige vaart geparkeerd, nu klinkt alleen het gebrom van koelmachines op het dak, terwijl een witte lange auto stapvoets naar de ingang voor de dweilmachines rijdt. Lara van Ruijven, de vrouw van de snelle rondjes op het ijs, de regerend wereldkampioene op de kortste shorttrackafstand, is vanavond in Thialf voor haar langzaamste en laatste ronde ooit.

Het is een laatste, publiek, eerbetoon aan Van Ruijven, die 10 juli op 27-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een auto-immuunziekte. Dertien jaar lang stapte Van Ruijven bijna dagelijks deze schaatshal binnen. Eerst als jong, bescheiden meisje met dromen, net verhuisd naar Heerenveen, opgetogen door haar selectie voor het nationale team. Later werden dromen werkelijkheid, won ze olympisch brons en werd ze mondiaal kampioen op de 500 meter. Haar bescheidenheid bleef altijd.

Foto: ANP


«   »