AZ begint seizoen met een pijnlijke nederlaag

Gepubliceerd op 14 augustus 2021 om 18:38

RKC heeft direct voor opschudding in de eredivisie gezorgd. De ploeg van Joseph Oosting deelde AZ een dreun uit door met 1-0 te winnen op eigen veld. De nieuw aangetrokken Michiel Kramer kroonde zich tot matchwinner.

Het vernieuwde AZ zonder Calvin Stengs, Myron Boadu en Marco Bizot bleek niet opgewassen tegen RKC. Trainer Pascal Jansen stelde ook Teun Koopmeiners, die nog graag deze zomer wil vertrekken, Fredrik Midsjo en de geblesseerde Owen Wijndal niet op. Zeven spelers die vorig jaar in de basis stonden bij AZ.

Dat gat is blijkbaar niet zomaar opgevangen door de club, dat graag met Ajax, PSV en Feyenoord de strijd wil aangaan en een plek in de top 4 ambieert. Toch waren er voldoende kansen voor de bezoekers. In de eerste helft bonkte AZ al regelmatig op de deur. Zakaria Aboukhlal leek te scoren, maar zijn treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. Een aantal minuten later ging Joel Pereira, voormalig doelman van Manchester United, opzichtig in de fout door een lange bal verkeerd in te schatten. Hij kwam met de schrik vrij, want de scorende Dani de Wit stond buitenspel.

RKC moest het vooral doen met spaarzame uitbraken. Maar dan was de ploeg van Joseph Oosting, die bij AZ zijn zoon Thijs trof, ook direct gevaarlijk. De thuisploeg speelde de aanvallen niet altijd uit, tot de rust naderde. Na een aanval over rechts hoefde Michiel Kramel enkel tegen de bal aan te lopen: 1-0.

Voor AZ waren er nog 45 minuten te voetballen. Trainer Jansen greep niet direct in in de tweede helft, maar richting het uur kwamen dan toch Koopmeiners en Midsjo binnen de lijnen om de boel aan te jagen. Hij bracht ook Vangelis Pavlidis, de vervanger van de naar AS Monaco vertrokken Boadu. De Griekse spits bleek direct gevaarlijk en kreeg in een kort tijdsbestek twee kansen, maar Pereira die er in de eerste helft niet altijd goed uitzag, redde op zijn inzetten.

De tijd begon voor de bezoekers te dringen, want AZ wilde niet direct een misstap begaan. Desondanks slaagde het er niet om de gelijkmaker achter Pereira te prikken. En zo zorgde RKC met een stunt direct voor opschudding in de eredivisie. Aan PSV, Feyenoord en Ajax om daar direct van te profiteren.