Feyenoord wint overtuigend van Elfsborg, Vitesse speelt gelijk

Gepubliceerd op 19 augustus 2021 om 22:02

Feyenoord kan een plek in de groepsfase van de Conference League bijna niet meer ontgaan. De Rotterdammers wisten het Zweedse IF Elfsborg in de eerste wedstrijd van de play-offs volledig te overklassen: 5-0.

Bij rust stond het al 3-0 in De Kuip door treffers van Luis Sinisterra (twee) en Alireza Jahanbakhsh. Sinisterra tekende vlak na rust voor zijn hattrick en Linssen bepaalde de eindstand op 5-0. Feyenoord eindigde de wedstrijd nog wel met tien man na een rode kaart voor Justin Bijlow, die een uitgebroken speler licht toucheerde.

Door de klinkende overwinning lijkt de return van volgende week in Zweden een formaliteit. Feyenoord, dat in de tweede voorronde met FC Drita afrekende, had in de derde voorronde ook al geen kind aan het Zwitserse FC Luzern (twee zeges van 3-0).

Trainer Arne Slot kon tegen Elfsborg weer beschikken over Jahanbakhsh. De aanvaller raakte vorige week tegen Luzern geblesseerd en miste het competitieduel met Willem II van afgelopen zondag, maar was fit genoeg om te starten en deed 67 minuten mee.

Het ging daarna van kwaad tot erger bij de bezoekers, die in de 58e minuut wederom uit een standaardsituatie een doelpunt incasseerden. Til stuitte uit een corner van dichtbij op Rönning, maar Linssen schoot in de rebound wel raak. Drie minuten later moest Elfsborg met tien man verder nadat Frederik Holst met een grove charge zijn tweede gele kaart pakte.

Opvallend genoeg kwam Feyenoord er uitgerekend tegen tien man niet meer zo vaak doorheen, waardoor de doelpuntenproductie stokte. Elfsborg probeerde de schade vooral beperkt te houden, maar kwam er in de slotfase toch nog een keer uit en dat leverde doelman Bijlow een rode kaart op.

De net ingevallen Marokhy Ndione werd op eigen helft weggestuurd en kon zo richting het Feyenoord-doel lopen, maar zocht het contact op met de uitgekomen Bijlow. Er leek niet veel aan de hand, maar scheidsrechter Craig Pawson trok rood. Het was het enige smetje op de overtuigende zege van Feyenoord, dat zich al op mag gaan maken voor de groepsfase van de Conference League.

Vitesse geeft overwinning in slotfase weg in spektakelstuk bij Anderlecht

Vitesse heeft donderdag in een spektakelstuk een overwinning uit handen gegeven in de play-offs van de Conference League. De ploeg van coach Thomas Letsch stond in de slotfase met 2-3 voor bij Anderlecht, maar speelde uiteindelijk met 3-3 gelijk.

Vitesse kwam vroeg op achterstand door een doelpunt van Benito Raman, maar na een half uur bracht Eli Dasa de bezoekers op schitterende wijze op gelijke hoogte. Enkele minuten later bezorgde Raman Anderlecht opnieuw de voorsprong.

In de tweede helft kwam Vitesse snel langszij via Nikolai Fredriksen. Daarna waren de ploegen aan elkaar gewaagd, maar kwamen de Arnhemmers op voorsprong via invaller Oussama Tannane.

Vitesse leek op weg naar de overwinning, maar in de slotfase ging het mis. Yari Verschaeren bracht Anderlecht in de negentigste minuut op 3-3. De Belgische recordkampioen kreeg in blessuretijd nog een uitgelezen kans op de winnende treffer, maar Lior Refaelov schoot een strafschop op de lat.

De return tussen Vitesse en Anderlecht wordt volgende week donderdag in het GelreDome gespeeld. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor het hoofdtoernooi van de Conference League.