Wijnaldum leidt Oranje naar eerste zege onder De Boer én koppositie

Gepubliceerd op 16 november 2020 om 07:25

Het Nederlands elftal heeft zondagavond overtuigend gewonnen van Bosnië-Herzegovina en zo de (voorlopige) koppositie gepakt in Groep 1A van de Nations League. Georginio Wijnaldum stond met twee snelle goals aan de basis van de eerste overwinning van Frank de Boer als bondscoach.

De Boer wachtte daar na zijn eerste vier interlands immers nog op, onder meer doordat het uitduel met Bosnië vorige maand in een 0-0 gelijkspel eindigde. Oranje verzuimde toen in de slotfase enkele grote kansen te benutten, zoals het sinds de aanstelling van De Boer sowieso moeite heeft met scoren. Tot nu was het slechts twee keer raak onder leiding van de opvolger van Ronald Koeman. Woensdag tegen Spanje bleef het tweede doelpunt bijvoorbeeld uit omdat Denzel Dumfries de bal tot twee keer toe te zacht voorgaf.

De Boer sprak zaterdag tijdens zijn persconferentie het vertrouwen uit dat Dumfries al vaak genoeg heeft laten zien dat hij een goede voorzet in huis heeft. Een dag later maakte de rechtsback van PSV die woorden waar toen hij al na vijf minuten aan de basis stond van de eerste goal van Wijnaldum. Na een goede aanval over de linkerkant had Memphis Depay oog voor de mee opgestoomde Dumfries, die de uitstekende pass van de linksbuiten van Oranje dit keer wel omzette in een assist door de bal perfect voor te geven op Wijnaldum. De aanvoerder van het Nederlands elftal hoefde de bal bij de tweede paal alleen maar binnen te tikken.

Het snelle doelpunt was de beloning van de levendige start van Oranje, dat even daarvoor al de paal had geraakt toen Owen Wijndal zijn voorzet bijna achter doelman Ibrahim Sehic zag belanden. Ook na de 1-0 bleef Nederland, met bij vlagen prima combinaties, zoeken naar een doelpunt. Het leverde in de dertiende minuut al de tweede goal van de avond voor Wijnaldum op. Dit keer was het voorwerk van Steven Berghuis, die de bal na een voorzet van Memphis met het hoofd uitstekend klaarlegde voor de aanvallende middenvelder.

Wijnaldum werd daarmee de zestiende speler in de Oranje-historie met twintig goals achter zijn naam en zorgde ervoor dat het Nederlands elftal voor het eerst onder De Boer op voorsprong stond. Bosnië probeerde af en toe wel om die in gevaar te brengen, maar bij afwezigheid van de positief geteste Edin Dzeko ging de bal niet tussen de palen. Zo schoot Miralem Pjanic in kansrijke positie toch vrij ruim over, nadat Amer Gojak op de linkerflank Dumfries had uitgespeeld. Ook greep Krul adequaat in door een voorzet van Armin Hodzic te onderscheppen.

Met Davy Klaassen op het middenveld als de controlerende man naast Frenkie de Jong leidde Oranje bij rust daardoor comfortabel met 2-0, al had het er nog mooier uit kunnen zien. Luuk de Jong leek in de 26ste minuut voor de 3-0 te zorgen na goed voorwerk van Memphis en Berghuis, maar de goal van de Sevilla-spits werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel. En ook vlak voor rust was er wellicht een andere beslissing geweest mét VAR, toen Darko Todorovic met zijn noppen vol op de tenen van Memphis ging staan. De Bosnische back kwam weg met geel.

Oranje liet zich echter niet van de wijs brengen en ging na rust meteen verder waar het in de eerste helft was gebleven. Berghuis kreeg al snel een goede kans op zijn eerste interlandgoal na een geweldige actie van Memphis, maar schoot op de keeper. Kort daarna bracht ook Frenkie de Jong de linkspoot van Feyenoord in stelling, maar dit keer verdween zijn schot naast. Tien minuten na rust had Berghuis wel succes, toen hij met zijn hakbal Dumfries bediende. De rechtsback zette goed door en stelde met zijn tweede assist van de avond Memphis in staat om te scoren.

Na de twintigste interlandgoal van de aanvaller van Lyon deed Bosnië dan toch iets terug toen de net ingevallen Smail Prevljak vrij werd gelaten en op aangeven van Edin Visca de 3-1 maakte. Echt spannend werd het daarna niet meer in de Johan Cruijff Arena, al was het nog wel opletten bij een vrije trap van Pjanic (in de muur) en een schietkans voor Prveljak (naast). Oranje trok de zege met Donny van de Beek en Hans Hateboer als invallers, en later ook Quincy Promes, Patrick van Aanholt en Calvin Stengs, over de streep. Het resulteert in de koppositie in Groep A, maar Italië en Polen spelen vanavond nog tegen elkaar.