Oranje beleeft pijnlijke avond tegen sterk Turkije

Gepubliceerd op 24 maart 2021 om 19:57

Het Nederlands elftal is woensdag op dramatische wijze begonnen aan de kwalificatiereeks voor het WK van 2022. De formatie van bondscoach Frank de Boer beleefde een frustrerende avond op bezoek bij Turkije. (4-2)

Toen Oranje na ruim dertien minuten een hoekschop kreeg volgde het eerste spannende moment van de wedstrijd. Memphis Depay trapte en bereikte bij de tweede paal Georginio Wijnaldum, die de bal terugkopte. Bij het uitverdedigen ging middenvelder Okay Yokuslu onderuit en kreeg hij de bal tegen zijn arm. Scheidsrechter Michael Oliver floot niet, waarna Turkije counterde. Hakan Çalhanoglu stoomde op en gaf af op Burak Yilmaz. Met de buitenkant van zijn voet waagde de 35-jarige aanvaller een poging, die via de arm van Matthijs de Ligt van richting werd veranderd en ook Krul zonder antwoord liet: 1-0.

Oranje zal vast met de beste bedoelingen de kleedkamer uit zijn gekomen voor de tweede helft, maar de start daarvan was werkelijk dramatisch. Al na 33 seconden maakte Turkije er namelijk 3-0 van. Çalhanoglu kreeg de ruimte, haalde uit en liet met zijn schot Krul kansloos. Zo werd de opgave voor het Nederlands elftal nog veel zwaarder. De thuisploeg vond het na de 3-0 geen probleem om Oranje de bal te gunnen en het achterin heel compact te houden. Nederland kwam nog het dichtst bij een doelpunt vanuit een vrije trap van Berghuis na een overtreding op Memphis.

Daarmee leek het verzet van Oranje ook meteen gestopt. Doelman Çakir hield twee pogingen van Oranje in de extra tijd tegen en had ook een antwoord op een penalty van Memphis na een overtreding op De Ligt. Genoeg voor een punt  Zo moet Nederland direct in de achtervolging tijdens de WK-kwalificatiereeks, die zaterdag wordt vervolgd met een thuiswedstrijd tegen Letland.


«   »