Oranje groepswinnaar en direct naar volgende EK-ronde

Gepubliceerd op 17 juni 2021 om 22:51

Het Nederlands elftal heeft zich donderdag geplaatst voor de knock-outfase van het EK én groepswinst veiliggesteld. De ploeg van bondscoach Frank de Boer was in de Johan Cruijff ArenA door een benutte van Memphis Depay en een treffer van Denzel Dumfries met 2-0 te sterk voor Oostenrijk.

Oranje speelde geen sterke eerste helft, maar kwam in de elfde minuut wel op voorsprong door een benutte strafschop van Memphis na een overtreding op Denzel Dumfries. Vlak voor rust liet Memphis een enorme kans op 2-0 onbenut.

In de 67e minuut werd het alsnog 2-0. Invaller Malen ontsnapte bij een counter en de meegelopen Dumfries tikte eenvoudig binnen. Daarmee was het duel beslist, al kreeg Oostenrijk nog wat kansjes.

Door de overwinning staat Oranje na twee speelronden in groep C op zes punten, gevolgd door Oekraïne en Oostenrijk met drie punten. Zij kunnen in punten nog op gelijke hoogte komen met Nederland, maar onderling resultaat geeft de doorslag en dus kan de ploeg van De Boer groepswinst niet meer ontgaan.

Maandagavond om 18.00 uur sluit Oranje de groepsfase in de ArenA af tegen het nog puntloze Noord-Macedonië. Het is al duidelijk dat de achtste finale van Oranje op zondag 27 juni in Boedapest gespeeld wordt en tegenstander wordt de nummer drie van groep D, E of F. Een eventuele kwartfinale is op 3 juli in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku.