Geen supporters meer bij betaald voetbal als aantal incidenten niet afneemt

Gepubliceerd op 21 oktober 2021 om 11:25

Supporters worden mogelijk geweerd bij wedstrijden in het betaald voetbal als het aantal incidenten niet afneemt. Dat is een van de conclusies van een werkgroep, bestaande uit de KNVB, alle clubs en het Supporterscollectief.

Beeld: NL nieuws

Afgelopen zondag ging het voor, tijdens en na de Gelderse derby NEC - Vitesse mis. In het stadion waren kwetsende spreekkoren te horen en Vitesse-speler Maximilian Wittek werd meermaals bekogeld met bier als hij een corner wilde nemen. Na de wedstrijd waren er buiten het stadion ongeregeldheden tussen supporters en de politie.

De clubs en de KNVB blijven zich inzetten voor een persoonsgerichte aanpak om daders aan te pakken, tenzij dat niet blijkt te werken. 'De goeden mogen niet of anders zo min mogelijk lijden onder de kwaden. Daar willen we ons voor blijven inzetten', schrijft de voetbalbond de KNVB in een verklaring op hun site.

'Mocht een vermindering van incidenten uitblijven, dan komen we in de laatste fase waarbij het verhogen van straffen, weren van (uit)supporters en het nog sneller stilleggen of zelfs staken van wedstrijden tot de mogelijkheden gaan behoren.'

De werkgroep waarschuwt verder dat wedstrijden kunnen worden stilgelegd als er voorwerpen en/of vloeistoffen op het veld worden gegooid, zoals tijdens NEC -Vitesse. Eerst volgen er zoals gebruikelijk waarschuwingen van de stadionspeaker.

Stopt het gooien niet, dan wordt de wedstrijd gestaakt en de catering bij de betreffende vakken gesloten. Scheidsrechter Richard Martens legde in september om die reden het duel tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk in Stadion Galgenwaard stil, al kon hij niet op veel begrip van de spelers rekenen.

De werkgroep komt per direct ook met een uitkaartverplichting voor supporters die naar uitwedstrijden willen gaan. De registratieplicht voor fans in het uitvak geldt in ieder geval tot aan het einde van dit kalenderjaar. Het is daardoor niet meer mogelijk om op een andere manier aan tickets te komen.

Burgemeester Bruls wil levenslang stadionverbod voor relschoppers

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen wil dat relschoppers die na de wedstrijd NEC - Vitesse de politie aanvielen een levenslang stadion- en omgevingsverbod krijgen.

Hij denkt ook aan het weigeren van een bepaalde groep NEC-aanhangers in het stadion. Dat zei de Nijmeegse burgemeester woensdag aan het begin van een raadsvergadering in een terugblik op de gebeurtenissen van zondag.

"Genoeg is genoeg", volgens de Nijmeegse burgemeester. "Het is een schande voor onze stad. Er is een grens gepasseerd."

NEC heeft met verbazing gereageerd op de woorden van Bruls. "Met zulke teksten lopen we vooruit op de evaluatie die nog moet plaatsvinden én worden er verwachtingen opgelegd met zeer verstrekkende gevolgen. Dat lijkt ons niet de bedoeling."


«   »