Ajax en AZ rekenen in eerste af met tegenstanders in kwartfinale KNVB beker

Gepubliceerd op 9 februari 2022 om 20:48

Ajax en AZ hebben woensdagavond geen moeite gehad met hun tegenstanders in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker. Zowel de Amsterdammers als de Alkmaarders rekende al voor het einde van eerste helft af met hun tegen stander.

Ajax - AZ

Bij die wedstrijd kon Ten Hag nog niet beschikken over Noussair Mazraoui en Ryan Gravenberch. Maar ook zonder dat duo kende Ajax een sterke start. Na iets meer dan een kwartier vond Dusan Tadic de diepte bij Antony. De Braziliaan snelde op het Vitesse-doel af en klopte Jeroen Houwen met een schuiver in de verre hoek.

Daarna was het de beurt aan Sébastien Haller. De 27-jarige spits was in de dertigste minuut het eindstation van een fraaie aanval, het voorebereidende werk was van Antony en de gevoelvolle assist kwam van Davy Klaassen. Kort na rust maakte Haller er ook 3-0 van op aangeven van Steven Berghuis.

Die treffer bleek de genadeklap voor Vitesse, dat het toch al zwaar had. In de 51ste minuut maakte Tadic er vervolgens alweer 4-0 van met een prima vrije trap in de bovenhoek. De vijfde Ajax-goal kwam van Antony. De Braziliaan kreeg de bal van Tadic en had vervolgens alle ruimte om naar binnen te komen, de bal goed te leggen en hem feilloos in de verre bovenhoek te plaatsen.

De reprise van de bekerfinale van vorig seizoen werd zo een eenvoudige prooi voor Ajax. Ten Hag maakte van de gelegenheid gebruik om onder anderen Edson Álvarez en Lisandro Martínez wat rust te geven. Vitesse kwam niet meer tot een eretreffer.

RKC Waalwijk - AZ

Het was juist die doelman die opzichtig in de fout ging bij de 0-1, waarvan Dani de Wit profiteerde. Een kwartier later bracht de doelman redding op een voorzet, maar kwam de bal ongelukkig voor de voeten van Vangelis Pavlidis terecht die de bal met meer geluk dan wijsheid achter El Maach werkte. Dat gebeurde juist op het moment nadat Ilias Bel Hassani en Lennerd Daneels twee megakansen onbenut lieten. Vlak voor rust kreeg AZ nog een penalty na een lichte overtreding van Said Bakari op Owen Wijndal en zorgde Jesper Karlsson voor de 0-3 ruststand.

In de tweede helft gebeurde er verder weinig en zorgde invaller Zakaria Aboukhlal voor het enige hoogtepunt door na een prima assist van Jordy Clasie oog-in-oog met El Maach keurig af te ronden.


«   »