Hattrick Guus Til helpt PSV naar winst Johan Cruijff Schaal na doelpuntenregen tegen Ajax

Gepubliceerd op 30 juli 2022 om 21:53

PSV heeft net als vorig jaar Ajax verslagen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Dankzij een hattrick van Guus Til won de bekerwinnaar zaterdag in een spektakelstuk in Amsterdam met 5-3 van de landskampioen.

Beeld: Quincy

Ajax kwam na een kwartier op voorsprong door een treffer van Steven Bergwijn. Toch was het PSV dat met een voorsprong mocht gaan rusten. Guus Til, vorig seizoen nog spelend van Feyenoord, kopte twee keer raak op aangeven van Cody Gakpo.

In de tweede helft van het doelpuntrijke duel trok Antony de stand gelijk, maar daarna leek PSV een beslissende kloof te slaan. Gakpo profiteerde van een blunder van doelman Jay Gorter en Til maakte wat later zijn hattrick compleet.

Invaller Mohammed Kudus bracht de spanning nog terug, maar terwijl Ajax op jacht ging naar de gelijkmaker bewees een andere invaller zijn ploeg een slechte dienst. Calvin Bassey kreeg twaalf minuten voor tijd na ingrijpen van de VAR rood voor een harde tackle. PSV profiteerde en maakte er via Xavi Simons ook nog 5-3 van.

Het is voor de tweede keer op rij dat PSV ten koste van Ajax de Johan Cruijff Schaal pakt. Vorig jaar werd het zelfs 4-0 voor de Eindhovenaren, die de Nederlandse Super Cup in totaal dertien keer wonnen. Ajax pakte de eerste prijs van het seizoen negen keer.

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal betekende ook de officiële vuurdoop voor Alfred Schreuder en Ruud van Nistelrooij als trainer bij hun nieuwe club. Schreuder volgde bij Ajax Erik ten Hag op, Van Nistelrooij nam bij PSV het stokje over van Roger Schmidt.