Nederlander Sarina Wiegman met Engeland winnaar van het vrouwen-EK

Gepubliceerd op 31 juli 2022 om 20:37

Net als in 2017 is Sarina Wiegman Europees kampioen voetbal. Toen als coach van Nederland, nu bij Engeland. In de finale op Wembley werd Duitsland na verlenging met 2-1 verslagen.

Wiegman werd de afgelopen weken al bewierookt om haar uitstraling, haar rust en vooral natuurlijk om de prestaties bij het Engelse team. Dat zal na de finale zeker niet minder worden, want er barstte op Wembley direct een enorm volksfeest los.

Het was een wonderschoon doelpunt van Ella Toone die de toon zette voor dat feest. Zij stond in de 62ste minuut oog in oog met de Duitse keeper, en verschalkte die met een prachtige boogbal. Maar de Duitsers kwamen terug, Lina Magull maakte er van dichtbij 1-1 van. 

Er was een verlenging nodig om tot een winnaar te komen. De Engelsen zetten aan voor een laatste offensief en dat werd zowaar beloond. Een uiterste krachtsinspanning van Chloe Kelly in de 110de minuut zorgde ervoor dat Wembley explodeerde.

En zo gebeurde het dat Engeland Europees kampioen werd. Die zin is uniek, want zowel de mannen als de vrouwen van de Engelse voetbalploegen werden dat nog nooit. En dat met een Nederlandse coach. Wiegman mag zichzelf nog maar eens vier jaar de beste van Europa noemen, en waar ze in Nederland in de beeldentuin van de KNVB al een standbeeld heeft, zou het zomaar eens kunnen dat die straks in Engeland ook zal verschijnen.