Spoorstakingen voorlopig opgeschort na cao-doorbraak

Gepubliceerd op 12 september 2022 om 15:19

Vakbonden FNV, CNV, VVMC en VHS en de NS hebben zondagochtend vroeg een cao-resultaat bereikt. Hiermee komt een einde aan ‘een lang cao-traject dat uitmondde in massale stakingen’, aldus de FNV. Het akkoord moet nog geaccepteerd worden door de leden, maar toekomstige stakingen zijn in ieder geval voorlopig van de baan.

Beeld: NL nieuws

De afgelopen weken op het spoor waren getekend door regionale en nationale stakingen die veelgebruikers van het openbaar vervoer maar al te vaak hinderdenDe meest recente, afgelopen vrijdag, legde het treinverkeer in heel Nederland stil. Personeel was ontevreden over de huidige werkomstandigheden, en eiste onder meer hogere lonen. Eerder ging NS al door het stof, maar dat was nog niet genoeg. Nu, na een lange onderhandeling van zaterdagochtend 11.00 uur tot 07.00 uur deze ochtend, is daar dan eindelijk witte rook.

Na een lange periode van onderhandelen hebben FNV Spoor en NS vanochtend vroeg ‘op de valreep’ een cao-resultaat bereikt. De vakbond legt dat voor aan de leden en tot die tijd zijn de aangekondigde acties van de baan, meldt FNV Spoor. NS bevestigt dat.

Belangrijke afspraken voor het akkoord zijn onder meer een loonsverhoging van 5 procent met een minimumverhoging van 185 euro per 1 juli 2022, opnieuw een loonsverhoging van 3,45 procent per 1 januari 2023, een eenmalige uitkering van 1000 euro in december 2022, en opnieuw een eenmalige uitkering van 1000 euro in juli 2023. Ook stijgt het minimumloon naar 14 euro per uur, en verdwijnen de jeugdschalen - jongeren verdienen vanaf nu evenveel bij de NS als een ouder personeelslid in dezelfde functie.

Ook rept de vakbond van ‘inflatiereparatie’ in een overzicht van hoofdpunten uit het akkoord. Dit houdt in dat werknemers extra geld krijgen als de inflatie dit jaar hoger uitvalt dan de voorspellingen van het Centraal Planbureau. Bij een vol procentpunt meer inflatie gaat het om 500 euro extra bij een fulltime verband. Hoe al deze maatregelen de prijzen van treinkaartjes gaan beïnvloeden is nog onduidelijk, aldus NS.

Met deze cao worden ‘de eerste stappen’ gezet, aldus de onderhandelingspartijen in het onderhandelingsresultaat. Tegelijkertijd geven de partijen toe dat het nog lang niet genoeg is om alle structurele problemen op de lossen. ‘Niet alles wat we moeten aanpakken en wat nodig is om NS een goede werkgever te laten zijn, kan via de cao worden geregeld. Er is veel meer nodig’, zo leest het document. Hiermee wordt onder andere verwezen naar de krappe arbeidsmarkt en de vergrijzing.

Na een lange periode van onderhandelen hebben FNV Spoor en NS vanochtend vroeg ‘op de valreep’ een cao-resultaat bereikt. De vakbond legt dat voor aan de leden en tot die tijd zijn de aangekondigde acties van de baan, meldt FNV Spoor. NS bevestigt dat.