Remkes: geen minderheid kabinet, kabinet met vier partijen mogelijk

Gepubliceerd op 30 september 2021 om 15:49

Informateur Remkens is donderdagmiddag met een eindraport gekomen, na vandaag stopt hij namelijk. Hij komt met het nieuws dat een kabinet met vier partijen mogelijk is, meer of minder niet.

Foto: NL nieuws 

Volgens Remkes kan de volgende fase van de kabinetsformatie daarom ook "snel gaan". Twee nieuwe informateurs moeten dit proces gaan begeleiden.

"De open uitnodiging naar de andere partijen toe is "serieus" bedoeld, maar "ik sluit niet uit dat er in the end geen gebruik van wordt gemaakt", aldus de informateur. Deze week onderzocht Remkes nog de optie tot een extraparlementair kabinet. Hoewel er verschillende variaties van zo'n kabinet de ronde deden, werd woensdag duidelijk dat alleen Segers deze vorm steunde. GroenLinks en PvdA lieten weten niet van plan te zijn zomaar bewindspersonen te leveren aan een romp van andere partijen. Zij wilden inhoudelijk betrokken zijn.

Remkes benadrukte woensdag tijdens zijn presentatie ook dat er "helemaal niks mis is" met de verhoudingen tussen Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66), wel zullen er "stevige inhoudelijke onderhandelingen" gevoerd moeten worden.


«   »