Ajax schakelt Feyenoord uit voor finale beker in verhitte Klassieker

Gepubliceerd op 5 april 2023 om 23:15

Ajax heeft woensdag in een door fans ontsierde Klassieker de finale van het KNVB-bekertoernooi gehaald. De Amsterdammers wonnen met 2-1 in De Kuip, nadat het duel door wangedrag van de fans tot twee keer toe was stilgelegd.

De eerste keer dat de wedstrijd gestaakt werd was na 21 seconden. De thuissupporters staken achter het doel een grote hoeveelheid vuurwerk af, wat leidde tot enorm veel rookontwikkeling.

De tweede keer was in de 61e minuut, ditmaal omdat een supporter een aansteker op het hoofd van Davy Klaassen gooide. De Ajax-middenvelder bloedde flink. Na een afkoelingsperiode van bijna een half uur ging de wedstrijd weer verder. De vermoedelijke dader werd al snel gearresteerd.

Ditmaal was het de vraag of er nog verder gespeeld ging worden. Clubicoon en assistent-trainer John de Wolf van Feyenoord pakte de microfoon en riep de supporters op "het verstand te gebruiken". In totaal lag de wedstrijd 28 minuten stil, maar daarna ging de Klassieker toch weer verder.

De 2-1-eindstand stond op dat moment al op het scorebord. Dusan Tadic maakte in de veertiende minuut de 0-1 voor Ajax en op slag van rust kopte Feyenoord-spits Santiago Giménez de 1-1 binnen.

Zes minuten na rust maakte Klaassen de 2-1 en dat bleek voor Ajax genoeg om voor de 28e keer de bekerfinale te halen. De tegenstander op 30 april is5 PSV, dat dinsdag met 1-2 won bij SV Spakenburg.

De eindstrijd is daarmee een kopie van vorig seizoen, toen de Eindhovenaren met 1-2 wonnen. Ajax-middenvelder Kenneth Taylor zal er dit keer door een schorsing niet bij zijn, want hij kreeg in de zesde minuut van de extra tijd rood.

Beeld: NL nieuws - Monent van de staking