Feyenoord - Ajax gaat de wereld over: ''Vanaf minuut één een hel''

Gepubliceerd op 6 april 2023 om 12:09

De beker-klassieker (Feyenoord - Ajax) woensdagavond in de Rotterdamse Kuip gaat de hele wereld over. De wedstrijd werd tot twee keer toe gestaakt vanwege wangedrag van de supporters in de Kuip.

Beeld: NL nieuws - Na 21 seconden was de eerste staking

Voorzitter Gianni Infantino van wereldvoetbalbond FIFA heeft de gebeurtenissen bij het bekerduel tussen Feyenoord en Ajax veroordeeld. "Zonder uitzondering, in het voetbal moeten alle spelers zich veilig kunnen voelen en ik roep de verantwoordelijke autoriteiten op dit op alle niveaus te garanderen. Er is absoluut geen plaats voor geweld in het voetbal, op of naast het veld. Voorvallen zoals die met Davy Klaassen in de halve finales van het bekertoernooi tussen Feyenoord en Ajax horen niet thuis in onze sport"

De Rotterdamse club heeft voor het duel tegen AS Roma, volgende week donderdag, extra maatregelen genomen om nieuwe incidenten zoals woensdagavond te ver komen. Vak Z, waaruit de aansteker werd gegooid waardoor de wedstrijd na ongeveer een uur spelen gestaakt werd omdat een aansteker Ajax-speler Klaassen raakte, is bij die wedstrijd gesloten. 

De complete voetbalwereld spreekt haar afschuw uit voor de incidenten in De Kuip. Het Argentijnse TyC Sports had niet verwacht dat dit ook in Nederland kon plaatsvinden. ''Wat een voetbalfeest had moeten worden, is compleet verziekt. Het vuurwerk bij de aftrap was slechts een voorproefje van het verwerpelijke gedrag van de Feyenoord-fans. Uiteindelijk begonnen ze ook nog met voorwerpen te gooien. Ja, dit gebeurt ook in de Europese wereld.''

''Absurde taferelen'', zo schrijft het Italiaanse La Gazzetta dello Sport. ''Wat een chaos bij Feyenoord - Ajax: rookbommen die het hele stadion met rook vulden, gegooide voorwerpen en een hoofdwond.'' De conclusie is dan ook duidelijk: ''Er gebeurde van alles bij de aankomende Europa League-rivalen van AS Roma.'' BILD kopt woensdagavond ''Bloedschande.'' Het Spaanse Sport1 zag een vijandige sfeer. ''De Kuip was door vuurwerk vanaf minuut één een hel.''