Spanje wint Nations League finale in Rotterdamse Kuip na strafschoppen ten koste van Kroatië

Gepubliceerd op 18 juni 2023 om 23:29

Spanje heeft zondag de finale van de Nations League gewonnen in de Rotterdamse Kuip. Na 120 minuten was de stand nog 0-0 en moesten strafschoppen uitmaken wie er de finale won. 

Beeld: NL nieuws - Twee fans van Spanje bij de ingang van de Kuip vanmiddag.

Spanje en Kroatië creëerden in de eerste helft beide kansen, maar hadden het vizier niet op scherp staan. Na rust stichtten beide ploegen lange tijd nauwelijks gevaar, totdat Ansu Fati in de slotfase een enorme kans voor Spanje liet liggen.

Ook in de verlenging werd niet gescoord, waardoor een penaltyserie de beslissing moest brengen. Daarin was Spanje met 5-4 de sterkste.

Het Nederlandse elftal is zondagmiddag door het verlies tegen Italië (2-3) op de vierde plek geëindigd.

Fans al uren voor wedstrijd aanwezig

Onze fotograaf Jessy was zondag rond vier uur bij de Kuip. Hem viel op dat er al uren voor de aftrap tientallen, misschien zelfs honderden fans aanwezig waren rondom het stadion: 'de sfeer was gezellig.  De fans van zowel Spanje als Kroatië liepen gewoon door elkaar heen.' Voor de supporters van beide landen was een ware 'fanzone' ingericht door de UEFA. Die van de Kroaten was bij de horecagelegenheden aan de zijde van de hoofdingang van de Kuip.

Artikel gaat verder onder de tweet.

De fans van Kroatië lieten van zich horen door hard en massaal te zingen en vuurwerk af te steken. Rond tien voor zeven kwam de spelersbus van Spanje binnen, de fans van Kroatië floten en zongen. Ongeveer twintig minuten later kwam de bus van Kroatië aan en deze werd luid toegezonden. Toen Luka Modrić uit de bus stapte werden de Kroaten helemaal gek.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Niet alleen rondom het stadion waren vele fans te zien van Kroatië. In de binnenstad, op het stadhuisplein verzamelde zich rond het middaguur tientallen uitzinnige fans. In het centrum maakten de supporters het al gezellig voorafgaand aan de alles beslissende wedstrijd. Er werd gezongen en ze staken rookpotten af en liepen met fakkels.