Leeuwinnen walsen over Vietnam heen en kronen zich tot groepswinnaar WK

Gepubliceerd op 1 augustus 2023 om 10:57

Het Nederlands elftal heeft dinsdag als groepswinnaar de achtste finales van het WK in Australië en Nieuw-Zeeland bereikt. Oranje won met liefst 7-0 van Vietnam en legde daarmee beslag op de eerste plaats in de poule.

Bij rust stond het al 5-0 in de Nieuw-Zeelandse stad Dunedin. Lieke Martens opende na acht minuten spelen de score, waarna Katja Snoeijs, Esmee Brugts, Jill Roord en Daniëlle van de Donk het net vonden.

In de tweede helft zorgde Brugts voor het hoogtepunt van de Nieuw-Zeelandse avond met een schitterend afstandsschot in de verre hoek. Roord maakte de Nederlandse feestavond compleet met de 7-0.

Door de monsteroverwinning troeft Oranje de VS af in de strijd om groepswinst. De titelverdediger is nog bezig aan de wedstrijd tegen Portugal, maar kan Oranje op doelsaldo onmogelijk meer achterhalen (+8 om +4) als er gewonnen wordt van Portugal. Op dit moment staat het nog 0-0.

Nederland neemt het zondag in de achtste finales op tegen de nummer twee van groep G. Dat kunnen Zweden, Italië, Zuid-Afrika of Argentinië worden. Zweden leidt in de poule en lijkt groepswinnaar te worden. De laatste speelronde in die poule wordt woensdag gespeeld.

Oranje zal die achtste finale wel op een zeer ongunstig tijdstip voor de Nederlandse kijker spelen. Het duel in Sydney begint om 4.00 uur Nederlandse tijd. De FIFA was bij de samenstelling van het toernooischema ervan uitgegaan dat de VS groepswinnaar zou worden.