Oranje strandt in kwartfinales WK na meeslepend gevecht met Spanje

Gepubliceerd op 11 augustus 2023 om 09:50

Het Nederlands elftal is vrijdag uitgeschakeld op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. De Oranjevrouwen ontsnapten dankzij een late goal van Stefanie van der Gragt aan een nederlaag in de reguliere speeltijd, maar verloren in de verlenging alsnog met 1-2.

Oranje speelde lange tijd een dramatische wedstrijd in Wellington en mocht van geluk spreken dat het niet al voor rust op een grote achterstand stond. Tien minuten voor het einde viel de terechte 1-0 voor Spanje. Mariona Caldentey benutte een strafschop, na knullig hands van Van der Gragt.

Nederland leek geen kansen te hebben om er een verlenging uit te halen, maar uitgerekend Van der Gragt kegelde in de blessuretijd de 1-1 binnen. Door haar schitterende pegel in de verre hoek dwong Oranje tegen de verhouding in een verlenging af.

Daarin had Lineth Beerensteyn tot twee keer toe de winnende goal op haar schoen, maar ze faalde beide keren. Die missers kwamen Oranje duur te staan: in de 111e minuut maakte Salma Paralluelo de beslissende 1-2.

Voor Nederland komt er zo een einde aan een redelijk WK. De verliezend finalist van vier jaar geleden maakte indruk met de groepswinst en een sterk optreden tegen de VS (1-1), maar bleek niet opgewassen tegen Spanje, dat in de halve finales tegen Japan of Zweden speelt. De finale is op 20 augustus in Sydney.