Ajax ontslaat trainer Maurice Steijn na rampzalige seizoenstart

Gepubliceerd op 23 oktober 2023 om 18:37

Ajax heeft trainer Maurice Steijn maandag na amper vier maanden ontslagen. De Hagenaar wordt verantwoordelijk gehouden voor de dramatische resultaten van de 36-voudig landskampioen, die onderin de Eredivisie bungelt.

Beeld: Stockfoto

Onder leiding van Steijn presteerde Ajax dramatisch. In de Eredivisie werd slechts één keer gewonnen, in de eerste speelronde tegen Heracles Almelo (4-1). Daarna leed Ajax met onherkenbaar voetbal gevoelige nederlagen tegen onder meer rivaal Feyenoord (0-4) en AZ (1-2).

De druppel voor het ontslag is de 4-3-nederlaag van zondag in de memorabele wedstrijd op bezoek bij FC Utrecht. Door die nederlaag is Ajax afgedaald naar de zeventiende plek, die aan het einde van het seizoen directe degradatie betekent.

Ook in Europees verband vielen de prestaties tegen. Het hoofdtoernooi van de Europa League werd weliswaar bereikt ten koste van het Bulgaarse Ludogorets, maar in de groepsfase van het hoofdtoernooi won Ajax nog niet.

Steijn kwam in juni op voorspraak van toenmalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat over van Sparta Rotterdam en tekende voor drie jaar. Hij volgde interim-coach John Heitinga op, die het stokje in januari had overgenomen van de eveneens ontslagen Alfred Schreuder.

Al snel bleek dat Steijn een verstoorde verstandhouding had met Mislintat, die spelers aantrok zonder Steijn daar nadrukkelijk bij te betrekken. De veelbesproken Mislintat werd eind september ontslagen. Kort daarna kreeg Louis van Gaal een rol als adviseur bij de club.

De 49-jarige Steijn was in Amsterdam bezig aan zijn zesde klus als hoofdtrainer. Eerder had hij ADO Den Haag, VVV-Venlo, Al Wahda, NAC Breda en dus Sparta onder zijn hoede.

Het is nog onbekend wie Steijn de komende periode op de bank vervangt. Ajax heeft een zwaar programma. Donderdag wacht eerst een Europa League-duel met Brighton & Hove Albion. Zondag gaat Ajax op bezoek bij PSV, de ongeslagen koploper.