Ajax voor 35ste keer kampioen van Nederland

Gepubliceerd op 2 mei 2021 om 16:28

Ajax heeft zich zondagmiddag voor de 35ste keer gekroond tot kampioen van Nederland. Een week na de officieuze titel namen de Amsterdammers het laatste restje mathematische onzekerheid weg door FC Emmen opzij te zetten.

Een marge van twaalf punten en een superieur doelsaldo: de landstitel van Ajax was met potlood al bijgeschreven in de annalen. Zondag kon het woordje 'officieus' worden vervangen door 'officieel', maar met FC Emmen stuitte de ploeg van Erik ten Hag (die vrijdag zijn contract verlengde) wel op een ploeg die de wind in de zeilen heeft. Sinds de laatste week van februari was FC Emmen letterlijk onoverwinnelijk.

Het cliché wil dat kampioenswedstrijden vaak moeizaam op gang komen, maar Ajax had slechts tien minuten nodig om op voorsprong te komen in de supporterloze Johan Cruijff Arena. Dat mocht FC Emmen-doelman Michael Verrips zich aanrekenen, want het schot van Jurriën Timber (die zijn eerste Eredivisie-doelpunt maakte) was zeker houdbaar. Vlak daarvoor had Dusan Tadic al een aardige mogelijkheid onbenut gelaten.

Ajax had voor en na de 1-0 de touwtjes in handen, maar naarmate de eerste helft vorderde, werd FC Emmen steeds gevaarlijker. Zo dook Luka Adzic dreigend op voor het doel van de Amsterdammers om de bal vervolgens niet genoeg kracht en richting mee te geven. Ook Glenn Bijl kwam een keer gevaarlijk door, maar de vleugelverdediger wist niemand te bereiken. Ajax haalde niet bepaald zijn hoogste niveau en dwong na de goal van Timber weinig af.

Tweede helft

Na de onderbreking bleef het echte vuurwerk in eerste instantie uit, al begon de tweede helft nog met een uitstekende actie van Tadic: de aanvoerder schoot over nadat hij zich fraai vrij had gespeeld.

Rond het uur zette het effectieve Ajax echter een tussensprint in, waarmee de allerlaatste twijfel werd weggenomen. Eerste rondde Sébastien Haller koeltjes af op aangeven van Davy Klaassen, waarna Devyne Rensch doel trof met het hoofd na een prachtige voorzet van Tadic.

Ook bij de 4-0 van Klaassen toonde Tadic zijn klasse. De Serviër gaf de bal heerlijk voor, waarna de middenvelder afrondde met het hoofd, een beetje in de stijl van Beb Bakhuys. Op dat moment hadden de fans die buiten de Johan Cruijff Arena stonden het feest al ingezet. Voor FC Emmen liep de schade niet nog verder op.


«   »