Ajax wint tumultueuze Klassieker dankzij eigen goals Feyenoord

Gepubliceerd op 9 mei 2021 om 16:31

Ajax heeft de 35e landstitel in de clubhistorie zondag extra glans gegeven door in een lege Kuip eenvoudig de Klassieker tegen Feyenoord te winnen. Mede door twee eigen doelpunten van de thuisploeg eindigde het duel in 0-3.

Zowel Feyenoord als Ajax sloot de Klassieker af met tien man. Ajacied Edson Álvarez kreeg op slag van rust rood na een handsbal op de doellijn, bij Feyenoord werd Tyrell Malacia na een uur spelen bestraft met zijn tweede gele kaart.

Feyenoord, dat na de nederlaag tegen hekkensluiter ADO Den Haag en speculaties van Advocaat over een vroegtijdig vertrek een onrustige week beleefde, kreeg al na tien minuten een goede kans om de score te openen. Met een schot in de korte hoek dwong Bryan Linssen doelman Maarten Stekelenburg tot een lastige redding.

Ajax, aanttredend in het donkerblauw gestreepte uitshirt voor volgend seizoen, trok daarna het initiatief langzaam naar zich toe. Nadat Noussair Mazraoui een goede kans op de 0-1 had gemist, was het Feyenoord zelf dat de aartsrivaal aan een voorsprong hielp. Eric Botteghin greep ongelukkig in bij een corner en zag de bal via ploeggenoot Senesi knullig in eigen doel belanden.

Ook na het doelpunt ontbrandde de Klassieker niet echt, al was Feyenoord dicht bij de gelijkmaker toen een doelpunt van Robert Bozenik werd afgekeurd wegens buitenspel.

Een nog grotere kans om de stand gelijk te trekken kwam er op slag van rust. Edson Álvarez kreeg de bal op de doellijn op zijn arm en dat kwam de Mexicaan op direct rood en een penalty tegen te staan. Stekelenburg redde echter uitstekend op de inzet van Fer.

Het numerieke overwicht inspireerde Feyenoord ook na rust niet tot grootste daden. Ajax, waar Sébastien Haller en Mazraoui bij het begin van de tweede helft werden vervangen door Perr Schuurs en Perr Schuurs, bleef door het lage tempo dat de thuisploeg hanteerde eenvoudig overeind.

In plaats van vol op jacht te gaan naar de gelijkmaker sneed Feyenoord vooral zichzelf in de vingers. Met al geel op zak werkte Tyrell Malacia de langs hem geglipte Antony tegen de grond, waardoor na ruim een uur spelen ook de Rotterdammers met tien man kwamen te staan.


«   »