Vooruitblik op cruciaal duel tegen Noorwegen: Bijlow ontbreekt en Van Gaal in rolstoel

Gepubliceerd op 16 november 2021 om 12:01

Vanavond neemt Nederland het op tegen Noorwegen in de groepsfase van de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal (WK) 2022 in Qatar. Na het 2-2 gelijk spel in Montenegro moet het vanavond in de Kuip gebeuren. 

Beeld: NL nieuws

Bijlow ontbreekt 

Justin Bijlow is daags voor de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen afgehaakt bij het Nederlands elftal. De eerste doelman van Oranje is niet fit. Tim Krul is door bondscoach Louis van Gaal opgeroepen als vervanger.

De KNVB doet geen mededelingen over de ernst van de blessure van Bijlow, die sinds de komst van Van Gaal de eerste keuze onder de lat is. De doelman van Feyenoord stond maandag nog op het trainingsveld in Zeist.

De 33-jarige Krul maakte in eerste instantie op eigen verzoek geen deel uit van de selectie van Oranje.

Van Gaal in rolstoel

Bondscoach Louis van Gaal, die met een gebroken heup in een rolstoel zit, zal de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen vanavond niet langs de lijn volgen. Hij zal de spelers via zijn assistenten aanwijzingen geven vanuit een skybox in de Kuip.

De KNVB laat weten dat Van Gaal zich alleen voorafgaand aan de wedstrijd en tijdens de rust zal voegen bij de spelers en staf in de kleedkamers. ,,De skybox is aan de kant van de Maastribune, dichtbij de kleedruimte, dus hij hoeft niets te missen”, zegt een woordvoerder. Het is te bewerkelijk om Van Gaal in een rolstoel langs het veld te krijgen in het Rotterdamse stadion.

Assistent-trainers Henk Fraser en Danny Blind staan tijdens de wedstrijd wél naast de lijn en geven aanwijzingen aan de spelers. Van Gaal houdt contact met zijn assistenten waar nodig.

De Kuip

Het team van Gaal speelt vanavond in de Rotterdamse Kuip. Maar een flinke domper met de coronamaatregelen: De Kuip blijft leeg. De Kuip was voor dinsdagavond volledig uitverkocht, oranje kon dus op heel veel steun rekenen. Maar afgelopen vrijdag hield het demissionair kabinet een persconferentie over de aanpak van het coronavirus. Om de oplopende cijfers in te dammen hebben ze besloten dat in ieder geval de komende drie weken geen publiek bij sportwedstrijden mogen zijn.

De voetbalbond, de KNVB, begrijpt niets van deze beslissing. Ze vinden dat naar een voetbal wedstrijd in de buitenlucht gaan verantwoord is. Zo maakte de KNVB afgelopen vrijdag bekend.

Meer nieuws

Als er meer nieuws bekend is rondom deze wedstrijd leest u vanaf 20:00 uur in ons liveblog, die openen we direct met de opstellingen van Oranje en Noorwegen. De wedstrijd tussen Nederland en Noorwegen begint dinsdag 16 november om kwart voor negen. De wedstrijd is vanaf acht uur live te volgen op nlnws1.nl


«   »