Omroep Ongehoord Nederland komt met zwarte pieten journaal

Gepubliceerd op 15 oktober 2020 om 09:16

De nieuwe omroep Ongehoord Nederland! (ON!) komt volgende maand, geheel tegen de maatschappelijke trend in, met een Zwarte Pietenjournaal. Oprichter Arnold Karskens zegt met de uitzendingen niet doelbewust te willen provoceren. ,,Maar het zal een steun in de rug zijn van iedereen die nog een klassieke sintoptocht wil organiseren en soms met agressie wordt tegengewerkt. En ik vind dat je als samenleving niet zomaar moet accepteren dat je eigen cultuur, waartoe Zwarte Piet behoort, wordt weggezet.”

Karskens hekelt het feit dat Zwarte Piet steeds meer in de ban wordt gedaan. Niet alleen door de publieke omroep (en dus ook in het traditionele Sinterklaasjournaal), maar ook door bioscoopketen Pathé die films met de klassieke pieten niet langer zal vertonen. Hij wijst op een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau, eind vorig jaar, waaruit blijkt dat nog altijd meer dan de helft van de bevolking wil vasthouden aan Zwarte Piet.

,,Ons publieke bestel heeft toch als taak iederéén te vertegenwoordigen? En toch wordt piet door de NPO verbannen. Dan ben je toch een politieke in plaats van publieke omroep? Wij leven in een multiculturele samenleving. Dat betekent dat je hoofddoekjes en agressieve rapmuziek moet accepteren, maar een onschuldige kindervriend als Zwarte Piet niet op tv mag verschijnen?”

De zelfverklaard ‘meest patriottische omroep van Nederland’, die inzet op tv- en radioprogramma’s over onder meer de bezorgdheid om immigratie en kritische geluiden naar de Europese Unie laat horen, is bezig met het opnemen van een journaaltrailer waarin presentator en zanger Harold Verwoert optreedt als hoofdpiet. In het uiteindelijke journaal zal onder meer een vaste presentator à la Dieuwertje Blok door omroep ON! zelf opgenomen filmpjes met zwarte pieten in een dramatische verhaallijn aan elkaar praten.
Oud-journalist Karskens: ,,Ik ben lang oorlogsverslaggever geweest en weet dat cultuuronderdrukking een eerste stap naar genocide kan zijn. Vasthouden aan je eigen cultuur is dus enorm belangrijk. Je moet een streep trekken, tot hier en niet verder. Nu is het Zwarte Piet, straks is het kerstmis of Pasen en je weet niet waar het eindigt.”


«   »