Spanning loopt op: alle ogen zijn nu gericht op deze 'swing states'

Gepubliceerd op 4 november 2020 om 16:04

De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat afhangen van het verkiezingsresultaat in enkele staten: Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Georgia en Nevada.

Beeld: AP | Verkiezingen VS 

Hoe staat het ervoor in de swing states die nog wachten op een uitslag?

Trump won hier in 2016 met een nipte voorsprong. Op dit moment staat Biden licht voor, minder dan 1 procent met 95 procent van de stemmen geteld. De voorsprong is iets meer dan 20.000 stemmen.

In Michigan, waar Trump in 2016 won, gaat Biden nu (nipt) aan de leiding. Met 94 procent van de stemmen geteld staat de Democraat op 49,41 procent van de stemmen, tegen 49,05 procent voor Trump. Veel Democraten hebben per post gestemd, en daarvan is een deel nog niet geteld. Dat geldt met name voor Detroit en voorsteden, waar veel poststemmen nog geteld moeten worden.

Vooraf werd gewaarschuwd dat een uitslag in Michigan tot vrijdag op zich kan laten wachten, maar inmiddels hebben verkiezingsofficials gezegd te hopen dat ze al binnen 24 uur een voorlopige uitslag kunnen geven.

De noordoostelijke staat Pennsylvania kan een belangrijke rol spelen. Daar zijn veel stemmen per post uitgebracht en die moeten nog worden geteld.

Trump staat in Pennsylvania op een flinke voorsprong van ruim 12 procent, met nog 36 procent van de stemmen te tellen. Volgens sommige analisten is het de vraag of de poststemmen die nu nog geteld moeten worden, nog verschil kunnen maken. Het kan dagen duren voordat daar zekerheid over is .

"Het is een heel tijdrovend en ingewikkeld proces, want je bijvoorbeeld moet handtekeningen controleren en kijken of de envelop wel goed is dichtgedaan", zegt correspondent Arjen van der Horst.

In North Carolina is het verschil heel erg klein. Trump heeft een minimale voorsprong van 50,09 procent. Trump heeft hier wel de beste kansen.

Nog maar 6 procent van de stemmen moet in deze staat worden geteld.

Ook in Georgia is het verschil minimaal. Trump staat hier voor met 50,48 procent van de stemmen (met meer dan 94 procent van de stemmen geteld). Dat kan nog veranderen, want veel stemmen uit het gebied rond de grote stad Atlanta zijn nog niet binnen. In die regio hebben de Democraten de overhand.

In Nevada (6 kiesmannen) is het ook nog spannend. Hillary Clinton won daar in 2016 met een kleine marge. Biden heeft er nu een kleine voorsprong op Trump van minder dan een procent. Zo'n 33 procent van de stemmen is nog niet geteld.

De lijst met staten waarvan de uitslagen wel al duidelijk zijn, lijkt op die van vier jaar geleden. Met tot nu toe één grote uitzondering: Arizona. Biden heeft daar een voorsprong van ruim 2 procent op Trump. Op dit moment is 16 procent van de stemmen in die staat nog niet geteld.


«   »