Minister De Jonge haalt uit: ‘Ajax had meer verantwoordelijkheid moeten nemen‘

Gepubliceerd op 3 mei 2021 om 13:16

Zorgminister Hugo de Jonge vindt dat Ajax meer "maatschappelijke verantwoordelijkheid" had moeten nemen door de spelers niet het landskampioenschap te laten vieren met duizenden supporters bij de Johan Cruijff ArenA. De fans trokken zich daarbij weinig meer aan van de coronamaatregelen.

De Jonge erkent dat hij als Rotterdammer "sowieso met heel weinig vrolijkheid" kijkt naar kampioensfeestjes van Ajax. ,,Maar nu helemaal", zegt hij. ,,Ik denk dat het goed is om ons te realiseren dat we ons nog een hele tijd aan de regels hebben te houden. We moeten echt nog even gedisciplineerd zijn."

De kritiek van Ajax dat het beter was geweest supporters toe te laten in het stadion tijdens de kampioenswedstrijd tegen FC Emmen, legt De Jonge naast zich neer. ,,Dat is geen rechtvaardiging om dan maar de regels los te laten en er buiten een feest van te maken."

De gemeente liet zondag al weten dat er niet is ingegrepen om "ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen". De driehoek vroeg Ajax op een gegeven moment wel om de spontane huldiging te beëindigingen.

'Ajax-feest dreigde gewelddadig te worden'

Demissionair minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) vindt het "zeer onverstandig" dat gisteren bij het Ajax-stadion duizenden fans samenkwamen om het kampioenschap te vieren. "We willen zo snel mogelijk het coronavirus eronder krijgen, dit soort dingen maakt dat we versoepelingen mogelijk weer moeten uitstellen", zegt Grapperhaus. "Dit had niet mogen gebeuren."

Tegelijkertijd spreekt Grapperhaus zijn waardering uit voor het optreden van de lokale driehoek. De minister, die gisteren meerdere malen op de hoogte is gesteld van de ontwikkelingen, zegt dat het gewelddadig dreigde te worden. "Dat kunnen we helemaal niet hebben", zegt Grapperhaus, die politie en gemeentebestuur complimenteert met hoe daarmee omgegaan is. "Daar geen lelijk woord over, er was ook nog een demonstratie tegen de coronamaatregelen."

Grapperhaus heeft van tevoren iedereen opgeroepen niet naar Amsterdam te komen. Als Ajax-fan heeft hij zelf in elk geval alles op een schermpje gevolgd.

Beeld: NL nieuws - Laatste update: 14:09


«   »