WHO bestempelt apenpokken tot wereldwijd gevaar voor de volksgezondheid

Gepubliceerd op 23 juli 2022 om 16:35

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de apenpokken uitgeroepen tot een internationaal gevaar voor de volksgezondheid. Dat maakte WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus zaterdag bekend.

De status is het hoogste waarschuwingsniveau dat de WHO kan afgeven. De recente uitbraak van het apenpokkenvirus buiten de streken in Afrika waar het normaal voorkomt, maakt de ziekte volgens de organisatie een internationaal risico.

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Het virus treft momenteel vooral mannen die regelmatig seks hebben met mannen, maar het is geen geslachtsziekte. Het virus verspreidt zich via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.

Er zijn tot dusver volgens de WHO 14.000 besmettingen vastgesteld in 71 verschillende landen. Vijf sterfgevallen wereldwijd worden toegeschreven aan de ziekte. In Nederland zijn tot nu toe ruim zevenhonderd besmettingen geconstateerd.

Twee andere ziektes staan momenteel op het hoogste waarschuwingsniveau van de WHO. Dat zijn COVID-19, die ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, en polio. Eerder werden ook de Mexicaanse griep (2009), ebola (2014 en 2019) en het zikavirus (2016) uitgeroepen tot internationaal gevaar voor de volksgezondheid.